Redactia.ro
Home » Știri » Creșterea înșelătoriilor în sezonul vacanțelor. Cum sunt păcăliți turiștii cu ajutorul inteligenței artificiale

Creșterea înșelătoriilor în sezonul vacanțelor. Cum sunt păcăliți turiștii cu ajutorul inteligenței artificiale

calculator

În plin sezon al vacanțelor, infractorii cibernetici exploatează inteligența artificială (IA) pentru a păcăli turiștii care își rezervă vacanțele online. Conform unei platforme de rezervări, tentativele de fraudă au crescut cu 900%. Cel mai des, infractorii cibernetici păcălesc turiștii să-și dezvăluie datele de pe carduri.

În contextul în care inteligența artificială devine tot mai avansată, infractorii cibernetici folosesc aceste tehnologii pentru a crea pagini de phishing care par autentice. De asemenea, mesajele redactate de IA sunt corecte din punct de vedere gramatical și ortografic, sporind credibilitatea înșelătoriilor.

Măsuri de precauție pentru turiști

Specialiștii recomandă câteva măsuri de siguranță esențiale:

  1. Cumpărarea pachetului complet de la agenții acreditate: Aceasta include atât biletele de avion, cât și cazarea.
  2. Securizarea în doi pași: Aceasta măsură de siguranță este crucială atunci când efectuați plăți online.
  3. Verificarea paginilor web: Este important să verificați autenticitatea paginilor accesate, mai ales dacă ajungeți la ele prin link-uri de pe rețelele sociale. Asigurați-vă că pagina este cea oficială și nu o clonă.

Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender, avertizează asupra riscurilor legate de link-urile de phishing și subliniază importanța verificării paginilor web accesate.

„Există bineînțeles și riscul de a accesa link-uri de fishing de pe rețelele de socializare. Intri acolo, crezi că ești pe site-ul potrivit, dar de fapt ești pe o clonă. Și aici trebuie să avem mare griji. Bineînțeles, să verificăm pagina pe care o accesăm în browser”, spune  Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender

Președintele ANAT, Alin Burcea, explică că una dintre principalele semnale de avertizare este prețul suspect de mic

„Trebuie să avem agentul de turism ca să ne ducem în ne-an să facem o revelare pe un site din ăsta care este și vechi și în ultimul timp nu știu dacă se știe dar să știe din ce în ce mai multe păcălei”, spune Alin Burcea, preşedinte ANAT.

„În momentul în care vezi că este jumătate din preț sau 30% din preț, deja 90% este o viitoare posibilă păcăleală. Pur și simplu îţi iau banii”, mai spune Alin Burcea, preşedinte ANAT.

Mulți turiști aleg să colaboreze cu agenții de turism pentru a se asigura că vacanțele lor sunt sigure și fără probleme

„Nu, nu ni s-a întâmplat până acum așa ceva și suntem mulțumiți. Deocamdată, când o să întâmple ceva o să luăm decizii mai bune”, spune o femeie.

 „E mult mai sigur cu agenție și pentru transport. Nu, n-am pățit niciodată. Am plecat numai cu agenție”, mai spune cineva.

„Eu, am plecat cu agenție, este cel mai sigur”, mai spune o femeie.

Experții din domeniul turismului recomandă încheierea unei asigurări de călătorie, care poate acoperi neplăcerile legate de întârzieri sau anularea zborurilor. Asigurarea de călătorie oferă o protecție suplimentară împotriva eventualelor probleme și contribuie la liniștea turiștilor pe durata vacanței.

Pe măsură ce tehnologiile evoluează, infractorii cibernetici găsesc noi modalități de a păcăli turiștii. Este esențial ca persoanele care își planifică vacanțele să fie vigilente și să adopte măsuri de precauție pentru a evita capcanele. Colaborarea cu agențiile de turism acreditate, utilizarea securizării în doi pași și verificarea paginilor web sunt pași importanți pentru a asigura o vacanță plăcută și sigură.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: