Redactia.ro
Home » Știri » Cu cât s-au scumpit un litru de ulei, un kg de cartofi și pâinea în 2022

Cu cât s-au scumpit un litru de ulei, un kg de cartofi și pâinea în 2022

GALERIE FOTO (2)

Din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar și din pricina inflației, prețurile la majoritatea alimentelor, dar și a consumabilelor, s-a mărit considerabil! Iată ce spun datele oficiale despre cât de scumpă a ajuns viața de zi cu zi, în România!

Cu cât ni s-a scumpit viaţa în ultimul an

Datele Institutului Național de Statistică arată că luna trecută am avut o inflație de 15%, adică de trei ori mai mare față de luna august a anului 2021 și doar într-o lună teoretic, prețurile au crescut cu un procent de 1%, spun datele INS, chiar dacă media inflației pentru ultimul an este mai mică în luna iulie față de luna iunie.

Uleiul este campionul majorărilor de prețuri

Alimentele s-au scumpit enorm în ultimul an, iar campion este uleiul alimentar.

„Pentru un litru am plătit mai mult cu aproape 52% în timp ce, dacă ne uităm la cartofi, plătim mai mult pentru un kilogram cu 42%, pentru un kilogram de făină sau de mălai, cu 32%, pentru o franzelă cu 25%, iar pentru kilogramul de brânză de oaie cu 21.7% mai mult.

Tot datele INS arată la produse nealimentare că avem campioane la scumpiri gazele naturale cu peste 70% mai mult în ultimul an, tutunul cu 35%, pentru un litru de benzină sau motorină, de asemenea, cu 35%.

Biletele de avion au cunoscut o scumpire de 34%, semn că industria aviatică își revine, energia termică de 23%.

Ca să mergem cu trenurile de stat, a trebuit să scoatem mai mult din portofele cu peste 20% pentru biletele CFR.

Datele oficiale ale celor de la  INS din ultimul an ne arată că gazele naturale s-au scumpit cu peste 70%, iar combustibilii cu 35%”, potrivit INS, relatează Antena 3.

Sursa foto: piete-sa.ro
Etichete: