Redactia.ro
Home » Știri » Cum a reuşit o comună din România să devină independentă energetic și să reducă drastic facturile

Cum a reuşit o comună din România să devină independentă energetic și să reducă drastic facturile

independenta

O comună din județul Arad a obținut independență energetică. Este un moment istoric pentru mica localitate din România, deoarece va folosi un sistem integrat de producere a energiei termice pe bază de biogaz.

Locuitorii din comuna Seleuș pot spune „adio” costurilor mari la facturile de utiliăți. Acesta este primul loc din țară care va utiliza un sistem integrat de producere a energiei termice, pe bază de biogaz.

Încălzire pe biomasă pentru locuitorii din Seleuș

Primarul a lucrat multă vreme la acest proiect, asta pentru că agricultorii de acolo s-au plâns de multe ori că au rămas cu marfa pe tarabe din cauză că prețul legumelor a crescut de fiecare dată când s-a majorat și prețul energiei.

Proiectul edilului a durat șapte ani. Acum, însă, acesta și-a văzut visul cu ochii. Comuna va beneficia de un sistem aparte, ce mai există doar în mediul privat. De proiect vor beneficia alte două localități, Iermata și Moroda.

Primarul spune că factura pentru încălzirea unei locuințe din Seleuș va fi de maximum 200 de lei pe lună. „Am semnat joi (16 februarie 2023 – n.r.) contractul de finanțare pentru stația de biogaz și biomasă cu Ministerul Fondurilor Europene, proiect în valoare de 8,6 milioane de euro, care va aduce la bugetul Comunei Seleuș suma cuprinsă între 3-5 milioane de euro, din vânzarea energiei electrice, și va genera 3 MWh de energie termică pentru încălzirea locuințelor și apă caldă.

Locuitorii vor plăti maximum 200 lei pe lună la încălzire

Ambiția mea este ca încălzirea unei locuințe în comuna Seleuș să nu depășească aproximativ suma de 200 de lei/ lună pentru fiecare locuință. Aș vrea să mulțumesc în mod deosebit echipei mele: Florin Forogău (consilier achiziții), Viorel Mila (viceprimar), Florin Farcașiu (administrator public) și personalului Primăriei Comunei Seleuș, care au crezut în acest vis frumos care se realizează.

Nu în ultimul rând aș vrea să mulțumesc parlamentarilor PNL Arad – senator Ioan Cristina și deputat Glad Varga, care ne-au fost alături pe tot parcursul celor 6 ani, de când am demarat acest proiect”, a precizat primarul comunei Seleuș, Cristian Branc, potrivit adevarul.ro.

Toți cei peste 3000 de oameni care locuiesc în Seleuș se ocupă cu legumicultura, cultura cerealelor, cultura plantelor tehnice, precum și cu creșterea animalelor. Din acest motiv, comuna a fost supranumită „Grânarul“ județului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: