Redactia.ro
Home » Știri » Cum arată planta pe care orice pisică o adoră. Tocmai acum s-a aflat cu adevărat de ce felinele sunt atrase de ea!

Cum arată planta pe care orice pisică o adoră. Tocmai acum s-a aflat cu adevărat de ce felinele sunt atrase de ea!

Există un lucru pe care motanii, mari și mici, îl iubesc mai mult decât orice altceva: iarba de pisică. Doar un strop de această substanță pare să îi trimită pe prietenii noștri felini în euforie. De fapt, oamenii de știință au descoperit chiar că și pisicile mari, sălbatice, manifestă acest comportament. Deci, care este secretul care stă la baza atracției pe care o are iarba pisicii asupra prietenilor noștri blănoși?

Ce este, de fapt, iarba pisicii

Iarba pisicii și vița de vie argintie sunt două plante care, cel puțin aparent, par să amețească pisicile. Iarba pisicii, din familia mentei, este diferită de vița de vie argintie, o specie de kiwi din familia plantelor cu flori Actinidiaceae.
Atât iarba pisicii, cât și vița de vie argintie conțin molecule biochimice similare, care sunt esențiale pentru a înțelege comportamentul pe care îl observăm la pisici. Cercetătorii din Japonia și Marea Britanie au investigat acest răspuns la iarba pisicii și la vița de vie argintie pentru a afla de ce pisicile domestice sunt atrase de aceste plante.
Rezultatele lor, publicate în Science Advances, au arătat că aceste substanțe chimice, nepetalactona și nepetalactolul, au acționat ca atractanți atât în iarba pisicii, cât și în vița de vie argintie. Da, nepetalactona ne va ajuta să explicăm de ce pisicile iubesc iarba pisicii.

De ce le place atât de mult felinelor iarba pisicii

Echipa a descoperit că pisicile au evoluat pentru a iubi iarba pisicii, deoarece aceasta le poate proteja de țânțari și, posibil, de alți paraziți. Cercetătorii din acest studiu au izolat acei compuși magici ai iarba pisicii, nepetalactona și nepetalactolul, și au măsurat răspunsurile biologice ale pisicilor la aceștia.
Imediat după ce au oferit pisicilor posibilitatea de a se freca cu hârtie îmbibată cu nepetalactol, cercetătorii au introdus țânțari în mediul înconjurător și au numărat pur și simplu numărul de țânțari care aterizau pe pisici. Aceștia au observat că pisicile care nu s-au frecat de hârtia îmbibată au fost mai predispuse să fie atacate de țânțari.

Ce au descoperit cercetătorii

Ei au observat că o cale de recompensă (ceea ce experții numesc sistemul μ-opioid), care reglează sentimentele de recompensă, cum ar fi fericirea intensă, este activată atunci când pisicile răspund la iarba pisicii și la vița de vie argintie.
Deși cercetătorii speră să investigheze în continuare aceste interacțiuni, ei au dovedit, în esență, că există un sistem biologic care stă la baza comportamentului pozitiv pe care îl observăm. În general, o reacție pozitivă la iarba pisicii este considerată un răspuns ereditar la feline. Cu toate acestea, cercetările au observat că aproximativ 30 % dintre pisicile domestice nu reacționează la iarba pisicii și 20 % nu reacționează la vița de vie argintie, manifestând doar indiferență.
În plus, oamenii de știință au descoperit că tigrii par indiferenți atunci când li se oferă catnip și chiar au răspuns „dezaprobator” la vița de vie argintie, luând o gură, întorcându-se și îndepărtându-se. Unii cercetători au raportat chiar că câțiva tigri și-au scuturat capul la iarba pisicii.
Cercetătorii au urmărit pisici care s-au implicat pozitiv cu iarba pisicii timp de aproximativ 10 minute, dar nu toate pisicile sunt la fel. Deoarece răspunsul la acești compuși este probabil ereditar, vor exista diferențe între pisici individuale – precum și între diferite specii.
Deși impactul său ne pare asemănător cu cel al unui drog, știm încă din 2012 că, deși produc răspunsuri pozitive, iarba pisicii și vița de vie argintie nu creează dependență pentru pisici. Sunt implicate sisteme de recompensă similare, dar nu există dovezi ale unui comportament de dependență, iar cercetătorii susțin că acest lucru se datorează tipului de endorfine interne.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: