Redactia.ro
Home » Știri » Cum câștigi vechime în muncă dacă ai contract pe drepturi de autor. Ce spune Casa de Pensii

Cum câștigi vechime în muncă dacă ai contract pe drepturi de autor. Ce spune Casa de Pensii

Cum câștigi vechime în muncă dacă ai contract pe drepturi de autor. Ce spune Casa de Pensii

Iată cum câștigi vechime în muncă dacă ai contract pe drepturi de autor. Ce poți să faci în acest sens, potrivit Casei de Pensii.

Cum câștigi vechime în muncă dacă ai contract pe drepturi de autor. Ce spune Casa de Pensii

În România, la acest moment, femeile se pot pensiona la vârsta de 63 de ani, iar bărbații doi ani mai târziu, la 65. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

La calculul vechimii în muncă sunt luați în considerare anii efectiv lucrați pe baza unui contract de muncă individual, deci nu și perioada lucrată în care ai avut venituri din drepturi de proprietate intelectuală (categorie care include și contractele pe drepturi de autor).

Legea spune că activitatea desfășurată în temeiul unui contract de drepturi de autor (DDA) nu conferă calitatea de salariat și nici nu constituie vechime în muncă. Contractul pe drepturi de autor este unul civil, care nu conferă vechime, chiar dacă în fiecare lună angajatorul îți reține 10% din salariu și virează contribuția către asigurările sociale. Practic, la ieșirea la pensie în acest caz, nu-ți vor fi luați în considerare anii munciți pe astfel de contracte, a relatat evz.ro.

Totuși, există o modalitate de a nu pierde anii de muncă când ai avut contract pe DDA-uri, foarte importanți la ieșirea la pensie. Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice a spus ce trebuie făcut: trebuie încheiat un contract special cu Casa de Pensii de care aparține persoana respectivă care, ulterior, va achita integral contribuția către asigurările sociale.

„Potrivit art.151 alin (9) și (10) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care impozitul pentru venit se reține la sursă, datorează contribuții de asigurări sociale individuale în cursul anului, sub forma plătiților anticipate, plătitorii de venituri (n.r. firma căreia i-a cedat drepturile de autor) având obligația calculării, reținerii și plății sumelor respective, potrivit regulilor prevăzute la art.72”, a spus Casa Națională de Pensii Publice la întrebarea unui cititor evz.ro.

Angajații nu sunt obligați să plătească diferența

Pentru aceste persoane, obligațiile reprezentând contribuția individuală de asigurări sociale se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuție prevăzute la art.138 asupra veniturilor prevăzute la art. 149, se rețin și se plătesc de către plătitorul de venit (n.r. firma în cauză) până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile, acestea fiind obligații finale. Având în vedere prevederile sus-menționate, rezultă că în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reține la sursă nu există obligația de calculare și plată a întregii contribuții de asigurări sociale, ci doar a contribuției individuale de asigurări sociale.

În consecință, în acest caz nu se poate achita diferența de contribuție de asigurări sociale, care este reprezentată, de fapt, de contribuția de asigurări sociale datorată de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat, potrivit evz.ro.

Ce trebuie să faci ca să ai vechime în muncă

În vederea completării venitului asigurat, Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, potrivit art.6 alin.(2), oferă posibilitatea încheierii unui contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei interesate.

În cazul acestei asigurări, persoanele asigurate datorează integral cota de contribuție de asigurări sociale corespunzătoare condițiilor normale de muncă, stabilite prin lege.

La data încheierii contractului de asigurare social, persoanele își aleg venitul lunar asigurat, care constituie baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și care se va încadra între 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului a sigurărilor sociale de stat și de 5 ori valoarea acestui câștig.

Datorarea și plata contribuției de asigurări sociale în baza contractului de asigurare social conferă dreptul la stagiul de cotizare în sistemul public de pensii și la punctajul aferent pensiei nediminuate, a relatat evz.ro.

Cum câștigi vechime în muncă dacă ai contract pe drepturi de autor. Ce spune Casa de Pensii
Foto: nuamcontabil.ro
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: