Redactia.ro
Home » Știri » Cum îi afectează războiul pe copii. Ce sfaturi au specialiștii

Cum îi afectează războiul pe copii. Ce sfaturi au specialiștii

Efectele pe care războiul le are asupra copiilor nu sunt deloc de ignorat. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți. Cu timpul, cei mici pot fi afectați și se pot confrunta cu stări care pot duce la un dezechilibru emoțional, panică și comportament regresiv.

Ce efecte are războiul asupra celor mici

Este foarte important ca părinții să le explice copiilor despre război și despre efectele acestuia, spun specialiștii. Astfel, părinții îi pot feri de informații care pot duce la diverse tulburări.

Psihologii consideră că nu este benefic ca cei mici să afle de o invazie precum cea a Rusiei asupra Ucrainei de la necunoscuți. În caz contrar, copiii vor trece prin stări de neliniște, panică și pot dobândi chiar și un comportament regresiv. Aceste sentimente se pot instala și dacă informațiile la care au acces copiii nu sunt adecvate vârstei lor. Părinții trebuie să se asigure că aceștia sunt feriți de informații agresive sau nepotrivite.

Specialiștii mai declară că nevoia de siguranță este necesară pentru ca cei mici să nu creadă că familia lor este în pericol. Cu timpul aceste instabilități îi pot afecta grav din punct de vedere emoțional.

Sfaturi de la specialiști

Elena Sava, psiholog la World Vision România, le-a dat sfaturi și explicații părinților în cadrul unei dezbateri online cu privire la modalitățile prin care trebuie să le vorbească copiilor despre război.

Psihologul susține importanța pe care o are informarea directă a copilului de către părinte:

„Dacă alegem să nu îi spunem copilului că există un război și el află de la alte persoane, pentru copil este destul de greu să gestioneze emoțiile cu care se confruntă atunci când află de la persoană pe care nu o cunoaște sau nu este persoana care îi oferă siguranță. Părinții își știu cel mai bine copiii și este important să le oferim această informație pentru a putea anticipa un posibil dezechilibru emoțional.”

Tot în cadrul dezbaterii, Elena Sava explică faptul că modul în care părintele îi vorbește copilului trebuie să fie adaptat vârstei:

„Să fim atenți la modul în care transmitem informația despre război și să îi oferim copilului informații în acord cu reperele vârstei lui pentru că se pot instala comportamente regresive dacă informațiile nu sunt adecvate. Utilizarea cuvântului război nu este recomandată pentru că are o conotație foarte negativă. Să încercăm să-l înlocuim cu cuvântul conflict, pentru că este mai pozitiv, chiar dacă știm cu toții contextul.”

Un alt aspect discutat de către specialist a fost importanța pe care o are nevoia copiilor de a știi că cei dragi lor sunt în siguranță.

Psihologul a punctat și importanța jocurilor pentru liniștirea copiilor.:

„De exemplu, ne putem juca cu ei ascunzându-ne într-un cort. Le putem spune copiilor că acela este locul nostru de siguranță și că acolo putem vorbi despre toate emoțiile pe care le avem, putem povesti despre frică, furie. După ce ne explorăm emoțiile putem trece la partea în care să-i oferim copilului informații despre război. Dar să-i creăm întâi un spațiu de siguranță. Putem, de asemenea, să-i sugerăm copilului să își aducă jucăria preferată pentru că aceasta îl calmează.”

În finalul discuției Elena Sava le-a sugerat părinților să-și păstreze speranța și să fie disponibili pentru cei mici cât de mult pot ei, iar în cazul în care au nevoie de ajutor să nu ezite să îl ceară.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: