George Simion, liderul partidului AUR și fost candidat la alegerile prezidențiale din 18 mai, a reușit din nou să provoace indignare națională după o nouă declarație profund jignitoare, adresată, de această dată, femeilor din România. Prezent într-o conferință transmisă online, Simion a explicat motivul pentru care va contesta rezultatul alegerilor, afirmând că nu este „o muiere” ca să accepte înfrângerea în tăcere.
Declarația a fost făcută în direct, cu un ton provocator, fără nicio urmă de ezitare sau conștiință a impactului. Într-o țară unde peste jumătate din populație este formată din femei, liderul AUR a ales să le transforme într-o țintă simbolică, reducând feminitatea la o slăbiciune, la o insultă. Fără scuze. Fără regrete.
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Această ieșire vine la scurt timp după ce George Simion a făcut o piruetă politică de 180 de grade: după ce inițial și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Nicușor Dan, contracandidatul său, a anunțat ulterior că „nu renunță” și că va contesta rezultatul alegerilor. Ce l-a făcut să se răzgândească? Presiunea rețelelor sociale? TikTok? Consilierii? Sau doar orgoliul?
Realizatorul Mihai Gâdea a fost printre primii care au reacționat dur la derapajul liderului AUR. În cadrul emisiunii sale, jurnalistul a taxat fără menajamente cuvintele lui George Simion:
„Domnul Simion este o rușine națională. Disprețuiește toate femeile. Nu am mai văzut un asemenea nivel de dispreț exprimat public, din partea unui om politic care pretinde că vrea să conducă țara.”
Gâdea a mers mai departe, punând sub semnul întrebării echilibrul emoțional al liderului AUR:
„Te uiți la ceea ce face domnul Simion și la ceea ce a făcut în această seară și spui niște întrebări serioase cu privire la echilibrul emoțional al său. Este ceva ce nu am văzut niciodată.”
Potrivit realizatorului Antena 3 CNN, episodul de duminică seara, când Simion a ținut un discurs de președinte autoproclamat, urmat de o răzgândire și apoi de o insultă publică la adresa tuturor femeilor, dovedește o lipsă profundă de autocontrol. „Într-un moment de delir absolut, a venit și a spus «Eu sunt președintele României»”, a punctat Gâdea.
Discursul care a făcut praf respectul pentru funcția prezidențială
În seara alegerilor, în fața unei națiuni nedumerite, George Simion a apărut pe scenă nu ca un lider rațional, ci ca un om aflat într-un moment de pierdere a contactului cu realitatea politică. A ținut un discurs lung, înflăcărat, vorbind la persoana întâi ca și cum ar fi deja președintele României. A fost un moment de delir public, transmis live și înregistrat pentru istorie.
După doar două ore, același George Simion ieșea în fața presei și, în mod neașteptat, recunoștea înfrângerea: „Îl felicit pe domnul Nicușor Dan pentru victorie. Vocea poporului a vorbit.” Un gest rar în politica românească, care părea să indice maturizare și asumare. Dar liniștea a ținut puțin.
După câteva zile de reacții în mediul online – unde s-a spus că a „cedat”, că „s-a predat”, că a „trădat cauza” – Simion s-a întors la vechiul său stil. Iar revenirea a fost brutală. A anunțat că va contesta rezultatul, nu pentru că ar avea dovezi solide, ci pentru că „nu e muiere”. Acest argument, dacă poate fi numit astfel, a anulat orice urmă de decență.
„Muiere” – cuvântul care trădează o mentalitate toxică
Termenul „muiere”, folosit de George Simion ca sinonim pentru slăbiciune, neputință sau lipsă de curaj, este un vestigiu lingvistic al unui misoginism cultural care pare să renască în discursul populist. A-l folosi ca justificare pentru o decizie politică – mai ales într-un context electoral – înseamnă nu doar a jigni femeile, ci și a le exclude din logica unei societăți moderne și democratice.
George Simion a reușit astfel să transmită un mesaj dublu: că a fi femeie este rușinos și că, în politică, nu există loc pentru „slăbiciune” – o slăbiciune definită printr-o identitate de gen. Este un mesaj profund regresiv, care anulează decenii de luptă pentru egalitate și respect.
Nu este pentru prima dată când liderul AUR își arată disprețul față de femei sau față de minorități. A mai făcut-o în Parlament, în postări online și în conferințe de presă. Dar de această dată, insultarea femeilor a fost asumată ca element de strategie politică.