Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum ne ajută cititul cu voce tare. Nici nu ne-am fi gândit ce beneficii are pentru copii

Cum ne ajută cititul cu voce tare. Nici nu ne-am fi gândit ce beneficii are pentru copii

Carl Sagan susține că „Unul dintre cele mai mari daruri pe care adulții le pot oferi  urmașilor lor și societății este să le citească copiilor.” Astfel că cititul cu voce tare aduce beneficii la care nici nu ne-am fi gândit!

Cititul cu voce tare oferă o serie de oportunități și beneficii

Împărtășirea poveștilor începe adesea cu cititul cu voce tare. Cititul cu voce tare oferă o serie de oportunități și beneficii pentru copiii de toate vârstele, de la întărirea vocabularului până la creșterea capacității de atenție.

Cum îi ajută pe copii cititul cu voce tare

Dezvoltă un vocabular mai puternic

Copiii dobândesc limbajul în primul rând prin ascultare. Cititul cu voce tare le permite copiilor să audă în mod regulat cuvinte noi în contexte noi, ceea ce le dezvoltă vocabularul și îi ajută să dezvolte o conștientizare mai puternică a posibilităților de comunicare ale limbii.

 Construiește legături între cuvântul vorbit și cel scris

Atunci când copiii aud cuvinte citite cu voce tare, încep să vadă cum cuvintele tipărite sunt strâns legate de cuvintele vorbite. Acest lucru îi ajută să recunoască diferența dintre aranjamentul limbii vorbite și cel al textului tipărit.

Oferă plăcere

În general, copiilor le place să li se citească, ceea ce îi încurajează să vadă și să experimenteze lectura ca pe ceva distractiv și pozitiv. Citirea cu voce tare îi face mai probabil să devină mai interesați să învețe să citească, ceea ce este posibil să le stârnească apoi o dragoste de lectură pe tot parcursul vieții.

Crește durata de atenție

Spre deosebire de vizionarea televizorului, cititul sau faptul de a vi se citi promovează o desfășurare mai lentă a evenimentelor și ideilor. Acest lucru îi încurajează pe copii să asculte, să fie atenți și să se concentreze, ceea ce, după un timp, le poate crește capacitatea generală de atenție.

 Întărește cogniția

O carte bine scrisă îi expune pe copii la un limbaj sofisticat, ceea ce le poate întări capacitățile cognitive. Atunci când copiii sunt expuși în mod regulat la limbajul sofisticat al literaturii de calitate, ei învață cum să își aplice abilitățile cognitive pentru a înțelege textul.

Oferă o modalitate sigură de a explora emoțiile puternice

Citirea cu voce tare a unei povești care explorează anumite emoții îi ajută pe unii copii să își accepte propriile sentimente și să înțeleagă cum se simt ceilalți. Prin citirea cu voce tare împreună, poveștile îi pot ajuta pe copii să se simtă mai confortabil să discute despre emoțiile lor cu ceilalți.

 Promovează crearea de legături

Cititul cu voce tare împreună cu copiii oferă beneficii și pentru adulți. Timpul de calitate petrecut împreună promovează crearea de legături și consolidează relațiile, facilitându-le copiilor dezvoltarea abilităților sociale, de comunicare și interpersonale.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: