Redactia.ro
Home » Știri » Cum ne putem proteja de praful saharian. Medicii avertizează că masca nu e o soluție

Cum ne putem proteja de praful saharian. Medicii avertizează că masca nu e o soluție

România se confruntă în aceste zile cu un val de praf saharian, ceea ce poate fi o problemă serioasă pentru persoanele care suferă de astm sau alte afecțiuni respiratorii. Medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului „Marius Nasta”, avertizează că persoanele vulnerabile ar trebui să rămână în interior în aceste zile, deoarece masca de protecție nu este eficientă împotriva acestui tip de praf.

„Pacienții cu astm, bronșită sau alte probleme respiratorii sunt mult mai sensibili la schimbările calității aerului. Aceste persoane ar trebui să evite să iasă din casă când există avertizări de acest tip. Dacă activitățile impun ieșirea din casă, pacienții ar trebui să aibă la ei medicația prescrisă și să o folosească conform indicațiilor medicului. Masca nu este o soluție eficientă împotriva particulelor fine de praf saharian. Organismul poate elimina aceste particule, dar persoanele vulnerabile ar trebui să fie precaute”.

„Dacă strănutăm sau tușim trebuie să facem un control de alergologie sau la pneumolog. Studiile arată că în următoarea săptămână de la producerea unui episod de praf saharian, numărul de internări din cauza acutizării bolilor respiratorii crește cu 30%”, a declarat Beatrice Mahler pentru Digi 24.

Cât va ține acest episod

Purtarea măștii de protecție pe care oamenii au folosit-o în timpul pandemiei nu oferă protecție împotriva prafului saharian. Persoanele cu risc ar trebui să rămână în interior până când condițiile se vor îmbunătăți. Meteorologii spun că situația se va normaliza în aproximativ 48 de ore.

Locuitorii din mai multe orașe din România au observat cu surprindere cum un strat subțire de nisip a acoperit mașinile și străzile. Acest fenomen, provocat de praful saharian, este mai evident în zonele unde a plouat recent. Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au explicat că în după-amiaza zilei de miercuri, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de teritoriul României.

Situația este similară și în alte țări, cum ar fi Grecia, unde praful saharian a acoperit orașele și a dus la probleme serioase de vizibilitate și sănătate. Autoritățile au emis avertizări pentru locuitori, în special pentru cei cu afecțiuni respiratorii, să rămână în interior. Acest episod este considerat unul dintre cele mai grave din ultimii ani în regiune.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: