Redactia.ro
Home » Știri » Cum se acordă permisul auto în diferite țări și ce teste trebuie să dea viitori șoferi de acolo

Cum se acordă permisul auto în diferite țări și ce teste trebuie să dea viitori șoferi de acolo

Cum se acordă permisul auto în diferite țări și ce teste trebuie să dea viitori șoferi de acolo

Puteți deține un singur permis de conducere din UE la un moment dat. Dacă vă mutați într-o altă țară din UE, de obicei nu trebuie să vă schimbați permisul de conducere cu unul local. Cu toate acestea, dacă doriți, îl puteți schimba în mod voluntar cu unul echivalent în noua țară de reședință. Ce reguli există și în ce țări se aplică?

Permisul auto. Reguli în UE

Dacă doriți să vă schimbați voluntar permisul de conducere, trebuie să fiți rezident al țării respective și să îndepliniți condițiile necesare pentru a deține un permis de conducere (de exemplu, ați împlinit vârsta minimă, starea dumneavoastră de sănătate vă permite să conduceți etc.).

Înainte ca autoritățile să vă schimbe permisul de conducere, acestea vor contacta autoritățile din țara în care ați avut anterior reședința pentru a verifica dacă permisul de conducere nu a fost restricționat, suspendat sau retras. Dacă schimbați un permis de conducere de tip vechi, vi se va elibera noul format standard (carte de plastic, cu fotografie de mărimea unui card de credit, disponibil din 2013).

Când trebuie să vă schimbați permisul dacă mergeți într-o altă țară din Uniunea Europeană

Trebuie să vă preschimbați permisul de conducere dacă:

  • Dacă permisul dumneavoastră este pierdut, furat sau deteriorat
  • După 2 ani de ședere obișnuită, dacă aveți un permis de conducere cu o perioadă de valabilitate nedeterminată (numai dacă acest lucru este cerut de autoritățile naționale din țara în care locuiți).
  • Ați comis o infracțiune rutieră în țara în care locuiți
  • Avertisment
  • Atunci când vă schimbați permisul de conducere original cu unul local, veți fi supus normelor țării respective privind permisele de conducere (de exemplu, în ceea ce privește perioadele de valabilitate și controalele medicale).

Recunoașterea permiselor de conducere în UE

Permisele de conducere UE, valabile pe viață, sunt recunoscute în toate țările UE. Cu toate acestea, trebuie să vă informați la autoritățile naționale atunci când trebuie să îl schimbați cu un nou model standard.

Permisele provizorii sau temporare și permisele de conducere internaționale (sau orice alte certificate eliberate în țara dumneavoastră de origine) nu sunt reglementate la nivelul UE și este posibil să nu fie recunoscute în alte țări ale UE.

Dacă dețineți un permis de conducere provizoriu și vă mutați într-o altă țară din UE, trebuie să verificați regulile la autoritatea națională responsabilă cu permisele de conducere din țara în care vă mutați.

Permisele de conducere românești sunt valabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene până la expirare

„Conform Directivei 126/2006/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, cetățenii europeni (inclusiv cei români) care au rezidență într-alt stat membru UE, diferit de cel de origine, au obligația de a solicita reînnoirea permisului de conducere în statul de rezidență. Astfel, cetăţenii români rezidenţi în UE vor solicita reînnoirea permiselor de conducere în momentul expirării, pierderii sau furtului permisului românesc de conducere”, se arată pe pagina Ministerului de Externe.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: