Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Cum se numesc locuitorii din Mangalia, Focșani sau Abrud 

Cum se numesc locuitorii din Mangalia, Focșani sau Abrud 

Cum se numesc locuitorii din Mangalia, Focșani sau Abrud 

România este o țară foarte bogată în diversitate culturală și geografică, iar această diversitate se reflectă și în denumirile locuitorilor din diferite localități.

Fiecare oraș sau comună are propriul său gentilic, termen specific prin care sunt desemnați locuitorii. Iată cum se numesc locuitorii din Mangalia, Focșani sau Abrud!

Cum se numesc locuitorii din Mangalia, Focșani sau Abrud

Mangalia – mangaliot: Orașul Mangalia, situat pe malul Mării Negre în județul Constanța, este cunoscut pentru frumusețea sa naturală și pentru istoria bogată. Locuitorii acestui oraș sunt denumiți „mangalioți”;

Focșani – focşănean: Focșani, reședința județului Vrancea, este un oraș cu o istorie îndelungată și o cultură bogată. Locuitorii din Focșani sunt denumiți „focșăneni”;

Abrud – abrudean: Situat în județul Alba, Abrud este un oraș cu un farmec aparte, cunoscut pentru bogăția sa naturală și pentru valorile sale culturale. Locuitorii din Abrud sunt denumiți „abrudeni”.

Cum se numesc locuitorii din Baia de Aramă, Vişeul de Sus, Vatra Dornei sau din Drobeta-Turnu Severin

Baia de Aramă este o localitate situată în județul Mehedinți, în zona de sud-vest a țării. Locuitorii acestei localități sunt cunoscuți sub numele de „băiaş” sau „băiaşă”. Aceasta este denumirea specifică folosită pentru a desemna locuitorii din Baia de Aramă.

Vișeu de Sus este un oraș situat în județul Maramureș, în nordul României. Denumirea specifică pentru locuitorii din Vișeu de Sus este (de Jos, de Mijloc)- „vişeuan” sau „vişeuancă” (de Sus, de Jos, de Mijloc). Acestea sunt termenii utilizați pentru a desemna persoanele care trăiesc în această localitate.

Vatra Dornei este o stațiune balneoclimaterică situată în județul Suceava, în nordul Moldovei. Pentru a face referire la locuitorii din Vatra Dornei, se utilizează denumirea de „dornean” sau „dorneancă”. Acestea sunt formele specifice pentru a desemna persoanele care locuiesc în acest oraș.

Drobeta-Turnu Severin este un municipiu situat în județul Mehedinți, în sud-vestul României, pe malul Dunării. Termenul potrivit pentru a desemna locuitorii din Drobeta-Turnu Severin este „severinean” sau „severineancă”. Aceste denumiri sunt folosite pentru a identifica persoanele care trăiesc în acest oraș.

Cum se numesc locuitorii din Câmpulung Moldovenesc, Miercurea Ciuc, Întorsura Buzăului sau din Sânnicolau Mare

Întorsura Buzăului este o localitate situată în județul Covasna, în zona de sud-est a Transilvaniei. Locuitorii acestei localități sunt cunoscuți sub numele de „întorsurean” sau „întorsureancă”. Aceasta este denumirea specifică folosită pentru a desemna locuitorii din Întorsura Buzăului.

Miercurea Ciuc, situată în județul Harghita, este capitala județului și un important centru cultural și economic. Denumirea specifică pentru locuitorii din Miercurea Ciuc este „miercurean” sau„miercureancă”,. Cu toate acestea, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, termenul „ciucan” a devenit uzual și este folosit frecvent pentru a desemna locuitorii din această localitate.

Sânnicolau Mare este un oraș situat în județul Timiș, în vestul României. Pentru a face referire la locuitorii din Sânnicolau Mare, se utilizează denumirea de „sânnicolean” sau „sânnicoleancă”. Aceasta este forma specifică pentru a desemna persoanele care trăiesc în acest oraș.

Câmpulung Moldovenesc este o localitate situată în județul Suceava, în regiunea Moldovei. Termenul potrivit pentru a desemna locuitorii din Câmpulung Moldovenesc este „câmpulungean, câmpulungeancă”. Această denumire este folosită pentru a identifica persoanele care locuiesc în această zonă.

Localitățile au propria lor identitate

Fiecare localitate din România are propria sa identitate și cum locuitorii sunt cunoscuți prin denumiri specifice. Aceste gentilice nu doar că ne oferă informații despre originea locuitorilor, dar și ne ajută să apreciem diversitatea și bogăția culturală a României.

 

Sursa foto: cantemir.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: