Redactia.ro
Home » Știri » Cum se poate adopta un copil în România. Acte necesare și ghid complet

Cum se poate adopta un copil în România. Acte necesare și ghid complet

Adoptarea unui copil în România este o procedură care necesită parcurgerea unui proces menit să acorde copilului familia potrivită! Atât procedurile de adopție, cât și sumele pe care le primesc cei ce adoptă copii au fost modificate la sfârșitul lui 2020. Iată cum se poate adopta un copil în România.

Cei interesați să adopte un copil în România trebuie să cunoască noua procedură de adopție. Printre schimbări, cei care doresc să adopte un copil în România trebuie să știe că s-a modificat valabilitatea atestatului de adoptator, dar și calcului privind indemnizația pentru concediu de acomodare și posibilitatea de a cumula această indemnizație cu alte venituri, inclusiv din alte activități independente.

Cum se poate adopta un copil în România

Legea 273/2004 privind procedura adopției a fost modificată, prin apariția Legii 268/2020, în noiembrie trecut, iar schimbările au intrat în vigoare în 26 martie 2021. Printre modificări aduse la Legea 268/2020, se numără și cele apărute la procedura propriu-zisă de adopție.

Trebuie știut că se va prelungi valabilitatea atestatului de adoptator sau familie adoptatoare la cinci ani, copiii vor putea fi declarați adoptabili fără a mai fi cerut acordul rudelor de până la gradul patru.

Totodată, termenele în care părinții firești majori pot declara că renunță să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului și în care pot reveni asupra deciziei s-au redus

Sunt anumite acte, printre care și certificatul de naștere al copilului, ale adoptatorului sau ale soţului şi soţiei din familia adoptatoare ori certificatul de căsătorie al acestora, nu mai trebuie legalizate.

Copiii pentru care există solicitări de adopţie din partea unor familii sau persoane atestate rămân adoptabili până la împlinirea vârstei de 18 ani, nu de 14 ani, așa cum stabilea legea înainte de apariția Legii 268/2020.

A fost extinsă și lista persoanelor care au prioritate la procedura de potrivire – intră în această categorie familiile sau persoanele care au adoptat frați ai copilului sau care se află în procedură de adopție cu un frate al acestuia și se relaxează condițiile pentru monitorizarea postadopţie.

Sume importante pentru copiii adoptați în anumite condiții

Așa cum stabilește noua lege a adopției, adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază de o indemnizație lunară în valoare de 600 de lei (1,2 ISR – indicatorul social de referință, în valoare de 500 de lei), cu titlul de sprijin financiar.

Trebuie știu că dacă micuțul adoptat are peste 7 ani, e încadrat în grad de handicap accentuat/grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin trei frați adoptabili, cuantumul indemnizației s-ar mări cu 50%, adică la 900 de lei/lună.

Termenul până la care se acordă acești bani este, de principiu, împlinirea vârstei de 18 ani sau mai exact până când cel adoptat își dobândește capacitatea deplină de exercițiu, chiar și înainte de 18 ani. Un exemplu în acest sens este dacă persoana se căsătorește.

Adoptatorul sau familia adoptatoare va putea să recupereze de la stat sumele de bani cheltuite pentru asigurarea unor servicii destinate recuperării/ reabilitării copilului adoptat, în limita a 1.500 de lei pe an.

De asemenea, cheltuielile de transport și cazare ocazionate adoptatorului de participarea la procedura potrivirii practice cu copilul din alt județ vor putea fi decontate în limita a 200 de lei/zi/persoană.

Salariații care adoptă copii, indemnizație mai mare

Indemnizația pentru concediul de acomodare, care se acordă salariaților care vor să adopte copii, nu va mai avea cuantum fix, ca acum, ci se va calcula în funcție de media veniturilor nete din ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției.

Mai exact, indemnizația lunară va reprezenta 85% din media acestor venituri și nu va putea fi mai mică de 1.700 de lei (3,4 ISR), dar nici mai mare de 8.500 de lei.

Adopții în România. Acte necesare și ghid complet

Toți cei care vor să adopte un copil trebuie să știe că există o serie de condiții morale și materiale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului, care se dovedesc cu ajutorul atestatului.

Există și interdicții! Este interzisă adopția pentru persoanele condamnate pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, pentru infracţiunea de pornografie infantilă sau pentru infracţiuni privind traficul de droguri/precursori.

O altă condiție generală se referă la consimțământul părinților firești la adopție și, în cazul în care minorul care ar urma să fie adoptat a împlinit zece ani, a acestuia.

Înainte ca adopția să aibă loc, trebuie să existe o potrivire a adoptatului cu adoptatorii. Astfel, autoritățile vor urmări să găsească adoptatori care să fie potriviți cu nevoile copilului, urmând a se stabili compatibilitatea. Revenind la condiția atestatului, vor fi considerate persoane potrivite doar persoanele care au un atestat valabil de adoptator.

După perioada de potrivire, se va întocmi un raport în care să existe concluzii cu privire la potrivirea dintre adoptator și adoptat. Dacă acesta este favorabil, instanța va dispune încredințarea copilului, în vederea adopției, pentru 90 de zile.

La finalul perioadei de 90 de zile, raportul va fi trimis instanței și se va pronunța cu privire la adopție.

Există și o perioadă de monitorizare de minimum doi ani. Se vor întocmi rapoarte trimestriale cu privire la evoluția copilului adoptat și a relației dintre acesta și adoptator/ adoptatori.

Numărul copiilor adoptabili a crescut în 2021

Numărul copiilor adoptabili a crescut în 2021, dar numărul familiilor care doresc să adopte rămâne mic

Numărul copiilor adoptabili a crescut cu 35% în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 4.249 la 31 martie 2021, arată datele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii – ANDPCA

Nu doar numărul copiilor adoptabili a crescut, ci şi al familiilor atestate pentru adopţia naţională, care a ajuns în prima parte a acestui an la 3.087, cu 30% mai mare faţă de primul trimestru al anului trecut

Cu toate acestea, Florica Cherecheş, preşedintele ANDPCA, atrage atenţia că „numărul familiilor adoptatoare este destul de mic” în continuare

„Avem aproximativ 4.200 de copii adoptabili şi aproximativ 3.100 de familii care au atestat de adoptator. Ne dorim ca numărul acestora să crească, ne dorim ca oamenii să înţeleagă că legislaţia s-a schimbat, că suntem alături de ei şi că sprijinim orice familie care vrea să adopte un copil. Fiecare copil are dreptul la o familie, noi de aici pornim, nu de la nevoia unei anumite familii de a adopta. Şi este foarte important să ne gândim cum putem să asigurăm stabilitate unui copil, iar asta se poate face doar dacă îl ajutăm să ajungă într-o familie”, a explicat Cherecheş.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: