Redactia.ro
Home » Știri » Cum se prepară corect Lutica. Mâncarea comună, dar pe care foarte puțini o știu

Cum se prepară corect Lutica. Mâncarea comună, dar pe care foarte puțini o știu

Mulți o cunosc sub denumirea populară de floșcotină. Zisă și lutică, luteniță sau papacioacă, este unul dintre sosurile oltenești despre care n-o să aflați din cărțile de bucate, dar pe care îl știu bine toți cei care au crescut, au petrecut vacanțele la țară în Oltenia sau pur și simplu l-au întâlnit întâmplător prin sud-vestul țării. Iată cum se prepară corect lutica.

Cum se prepară corect lutica

Preparatul este, de fapt, o „fleoșcăială” de roșii, adică roșii înmuiate. Celelalte denumiri, lutică sau luteniță, vin din slavă și se regăsesc și la vecinii noștri sârbi și bulgari care prepară acest sos în multe feluri, cu texturi diferite, de la sosul proaspăt, la unele care aduc mai degrabă cu zacusca noastră.

Lutica, gustarea perfectă de vară

Floșcotina se face vara din roșii coapte sub țest sau pe plită, cu mujdei din usturoi tânăr, pătrunjel verde, ardei copt și/sau ardei iute, sare și piper după gust. Roșiile se coc adesea sub țestul de pământ, după făcutul pâinii, și se țin până le crapă coaja și se înmoaie, apoi sunt dezpielițate și zdrobite cu o furculiță într-un blid sau în mojar cu pistilul.

Ingrediente Lutică

8 roșii
3 vinete
3 căței de usturoi
ulei
sare

Mod de preparare Lutică

Vinetele se coc și se curață asemanător ca pentru salata de vinete, apoi se toacă mărunt sau se pasează cu ajutorul unui blender. Separat, se coc roșiile și se decojesc, apoi se pun într-un blender, peste ele se adauga și cățeii de usturoi și se pasează bine, apoi se adaugă peste vinete. Se amestecă totul bine, se adaugă treptat și uleiul, se presară sare, după gust și e gata. Se servește simpla sau ca si garnitura.
Sosul poate fi făcut mai gros sau mai subțire, după cum vă place, adăugând sau eliminând zeama roșiilor coapte. Ideale sunt acele roșii de grădină grase, pline de zeamă și cu pulpa moale.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: