Redactia.ro
Home » Știri » Cupolă de foc peste România. Meteorologii au emis un nou cod portocaliu de căldură

Cupolă de foc peste România. Meteorologii au emis un nou cod portocaliu de căldură

canicula

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis un anunț de ultimă oră care vizează o mare parte a teritoriului României. În următoarele zile, temperaturile vor crește alarmant, ceea ce a determinat emiterea unor coduri galbene și portocalii de caniculă.

Zonele vizate de codul portocaliu de caniculă

Meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă pentru mai multe județe din România. Acest cod este valabil pentru Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei. În aceste regiuni, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă, maximele situându-se, în general, între 33 și 37 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. De asemenea, nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

Zonele vizate de codul galben de caniculă

Codul galben de caniculă este valabil pentru restul teritoriului, incluzând nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală. Aici, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 32 și 35 de grade Celsius.

La fel ca în regiunile vizate de codul portocaliu, disconfortul termic va fi ridicat, iar ITU va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor fi și aici tropicale, cu temperaturi minime situate în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

Pentru ziua de mâine, miercuri, 19 iunie, ANM a anunțat temperaturi maxime între 32 și 35 de grade Celsius în nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală. În aceste regiuni, va fi local caniculă.

În Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, temperaturile vor fi deosebit de ridicate, situându-se între 33 și 37 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi foarte ridicat, iar nopțile tropicale vor continua să afecteze aceste zone.

Cum va fi vremea în zilele următoare

În perioada 17 iunie 2024 – 1 iulie 2024, temperatura medie a aerului va fi mai ridicată decât valorile normale pentru această perioadă în întreaga țară, dar mai ales în regiunile sudice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea de vest a țării, în timp ce în restul teritoriului vor fi, în general, apropiate de cele normale pentru acest interval.

În săptămâna 24 iunie 2024 – 1 iulie 2024, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, cu o tendință de deficit pluviometric în cea mai mare parte a țării.

Perioada următoare aduce temperaturi ridicate și disconfort termic accentuat în majoritatea regiunilor din România. Codurile galben și portocaliu de caniculă emise de ANM subliniază necesitatea adoptării unor măsuri de precauție pentru a face față valului de căldură. Este esențial ca fiecare dintre noi să fie informat și să ia măsurile necesare pentru a se proteja pe sine și pe cei din jur de efectele negative ale caniculei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: