Un cutremur cu magnitudinea ml 4.1 pe scara Richter s-a produs luni, 14 aprilie 2025, la ora 19:57:21, în zona seismică Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri și a fost încadrat în categoria cutremurelor medii.
Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul a fost localizat în județul Vrancea, în apropierea mai multor orașe importante din estul și centrul României. Epicentrul a fost situat la 36 de kilometri vest de Focșani, 63 de kilometri nord de Buzău, 74 de kilometri est de Sfântu Gheorghe, 86 de kilometri est de Brașov, 93 de kilometri sud-vest de Bârlad și 96 de kilometri sud de Bacău.
Cutremur cu magnitudinea 4.1
Deși magnitudinea de 4.1 nu este una de natură să provoace pagube materiale semnificative, seismul a fost resimțit ușor de locuitorii din mai multe orașe și comune aflate în apropierea epicentrului. Numeroși utilizatori din județele Vrancea, Buzău, Bacău și chiar Brașov au raportat pe rețelele sociale că au simțit mișcarea seismică, descriind senzații scurte de balans sau vibrații.
Cutremurul s-a produs la o adâncime mare, de 140 de kilometri, ceea ce a permis undelor seismice să se propage pe o rază extinsă. Acest tip de seisme este tipic pentru zona Vrancea, cunoscută pentru activitatea sa tectonică intermediară, unică în Europa. De altfel, Vrancea este considerată cel mai activ focar seismic din România și unul dintre cele mai monitorizate din regiune.
„În ziua de 14 Aprilie 2025 la ora 19:57:21 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 140.0km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 36km V de Focsani, 63km N de Buzau, 74km E de Sfantu-Gheorghe, 86km E de Brasov, 93km SV de Barlad, 96km S de Bacau”, anunță INFP.
Zona Vrancea, sub observație constantă
Zona seismică Vrancea reprezintă o regiune de interes major pentru specialiștii în geofizică, având în vedere istoria sa marcată de cutremure puternice. Ultimele decenii au adus un număr constant de mișcări tectonice, majoritatea la adâncimi cuprinse între 80 și 150 de kilometri. Cutremurele de adâncime, precum cel de pe 14 aprilie, se propagă pe suprafețe mari, dar au, în general, un impact redus asupra construcțiilor, comparativ cu cele de suprafață.
Sursa foto: Arhivă