Cutremur in a doua zi de Paste in zona Vrancea a provocat ingrijorare in randul populatiei. Un seism de magnitudine 3,6 a fost resimtit in mai multe orase importante. Specialistii au transmis informatii esentiale privind adancimea si orasele afectate. Cutremurul face parte dintr-o serie de evenimente seismice semnalate in luna aprilie.
Cutremur in a doua zi de Paste
Cutremurul din a doua zi de Paste, produs in zona Vrancea, a avut o magnitudine de 3,6. Seismul a avut loc luni dupa-amiaza, la ora 16:18, conform INCDFP. Adancimea la care s-a produs cutremurul a fost de 121,2 kilometri.
Cutremurul a fost resimtit in mai multe orase din apropiere. Printre acestea se numara Buzau, Focsani, Sfantu-Gheorghe, Brasov si Ploiesti. Aceste zone sunt frecvent afectate de seisme din zona Vrancea.
Cutremurul s-a produs la 50 km nord-vest de Buzau si 51 km vest de Focsani. Alte orase afectate sunt Sfantu-Gheorghe (69 km sud-est), Brasov (75 km est) si Ploiesti (79 km nord-est).
In luna aprilie, Romania a inregistrat 17 cutremure. Magnitudinile acestora au variat intre 2 si 4,1 grade. Cutremurul de magnitudine 3,6 este unul dintre cele mai recente evenimente.
In septembrie anul trecut, un alt cutremur important a avut loc in Buzau. Atunci, magnitudinea a fost de 5,4 grade, cel mai puternic seism al anului 2024.
„În ziua de 21 Aprilie 2025 la ora 16:18:30 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 121.2km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 50km NV de Buzau, 51km V de Focsani, 69km SE de Sfantu-Gheorghe, 75km E de Brasov, 79km NE de Ploiesti”, potrivit INFP
Alte cutremure recente din zona Vrancea
Cutremurul de 4,1 grade produs in Vinerea Mare a fost un alt eveniment notabil. Seismul s-a produs pe 18 aprilie 2025, la ora 18:43, in zona seismica Vrancea.
Cutremurul din Vinerea Mare a avut loc la o adancime de 80 km. Orasele apropiate de epicentru au fost Focsani, Buzau, Barlad, Galati si Bacau.
In aceeasi perioada, un alt cutremur de 4,1 grade a fost raportat pe 14 aprilie 2025. Adancimea acestuia a fost de 140 km. Epicentrul a fost localizat in apropierea oraselor Focsani, Buzau si Sfantu-Gheorghe.
Specialistii confirma ca zona Vrancea este una dintre cele mai active seismic din Europa. Cutremurele de adancime medie si mare sunt caracteristice acestei regiuni.
Activitatea seismica intensa din aprilie 2025 a atras atentia autoritatilor. Specialistii monitorizeaza constant situatia pentru a emite avertismente rapide.
Gheorghe Marmureanu explica riscul de cutremur major in Romania
Celebrul seismolog Gheorghe Marmureanu a comentat recent riscul unui cutremur major in Romania. El a precizat ca, desi zona Vrancea este activa, un seism catastrofal este improbabil pana in 2040.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040„, a spus Gheorghe Mărmureanu potrivit România TV.
Marmureanu considera ca probabilitatea unui cutremur devastator este redusa in urmatorii ani. Totusi, specialistul subliniaza importanta vigilentei continue.
In ceea ce priveste Bucurestiul, anumite cartiere sunt mai vulnerabile decat altele. Pantelimon si zona Piata Romana – Unirii sunt considerate expuse. In schimb, Militari, Drumul Taberei si Dristor sunt mai sigure.
Marmureanu a mentionat si cutremurul devastator din Japonia, produs pe 1 ianuarie 2024. Seismul de 7,5 grade a provocat peste 200 de victime.
Previzionarea cutremurelor ramane o provocare uriasa pentru specialisti. Chiar si in tari avansate precum Japonia si SUA, metodele de predictie sunt limitate, potrivit RTV.
Bucurestiul si riscurile majore in caz de cutremur
Conform Bancii Mondiale, Bucurestiul este intre primele 10 orase din lume cu risc seismic major. In Capitala, peste 23.000 de cladiri rezidentiale pot suferi avarii grave la un cutremur mare.
Riscurile sunt agravate de reteaua de metrou, lacul de acumulare, si infrastructura de gaz. Toate sediile institutiilor statului sunt amplasate in cladiri cu risc seismic.
Un cutremur de mare magnitudine ar putea bloca functionarea orasului pentru saptamani intregi. Potrivit Bancii Mondiale, pierderile economice s-ar ridica la peste 10 miliarde de euro.
Problema nu este doar a cladirilor, ci si a mentalitatii populatiei. Pregatirea insuficienta pentru situatii de urgenta poate agrava efectele unui dezastru.
Fundația Comunitara Bucuresti deruleaza programe pentru educarea populatiei. Campania „Planul tau de CTRL” promoveaza masuri de prevenire si reactie rapida.
In cadrul acestei initiative, elevii din peste 20 de scoli bucurestene au fost instruiti. Programul isi propune sa sporeasca rezilienta urbana la dezastre.
Cum sa te pregatesti pentru un cutremur major
In caz de cutremur, ancorarea mobilierului este esentiala pentru prevenirea accidentarilor. Fixati bine obiectele grele si electronicele.
Este recomandat sa repetati anual comportamentul corect in timpul unui cutremur. Pregatiti si un kit de urgenta pentru 72 de ore: apa, alimente, fluier, lanterna, trusa medicala.
Stabiliti cu familia un punct de intalnire in caz de urgenta. In timpul unui cutremur, stati langa un perete de rezistenta, departe de ferestre.
Nu folositi scarile si nu iesiti pe balcon in timpul seismului. Dupa cutremur, ramaneti calmi si evitati apelurile la 112 daca nu este urgent.
Opriti gazele, apa si curentul dupa cutremur si pregatiti-va pentru replici. Nu aprindeti chibrituri sau lumânări pentru a evita exploziile.
In cazul in care ramaneti blocati sub daramaturi, semnalizati cu o bucata de panza alba. Folositi fluierul sau o bataie ritmica pentru a atrage atentia salvatorilor.
Raed Arafat, seful DSU, a anuntat organizarea de exercitii de cutremur in anii urmatori. Exercițiul Seism 2018 a fost cel mai mare din Europa si a adus imbunatatiri legislative.
Arafat subliniaza importanta calmului dupa un cutremur major. Telefonul trebuie folosit doar pentru urgente, iar circulatia cu masinile trebuie evitata.
In cazul unui cutremur major, primul ajutor vine de la vecini, nu de la autoritati. Este vital sa fim pregatiti sa ajutam comunitatea locala.
„Pentru a interveni în urma unui cutremur noi avem o concepţie, o concepţie care a fost actualizată, am avut exerciţii foarte mari, cel mai mare exerciţiu european pe cutremur făcut cu implicare de un număr foarte mare de oameni şi cu simulări cu tot care a durat cinci zile şi patru nopţi – Exerciţiul Seism 2018 pe care l-am realizat şi care de la el am învăţat foarte multe lucruri şi care datorită acestui exerciţiu am făcut modificări în legislaţia noastră ca să fie mai uşor modul în care luăm decizii în timpul unui cutremur.
Astfel de exerciţii se vor repeta, o să refacem, să facem unele mai mici pe zone, o să facem poate unul mai mare în următorii un, doi, trei ani, va trebui să repetăm exerciţiul asemănător celui din 2018 să vedem ce am mai învăţat şi să pregătim forţele noastre de intervenţie.”, a declarat sâmbătă Raed Arafat.
Specialistii iau in calcul cel mai nefavorabil scenariu: un cutremur de 8 grade. Desi improbabil, pregatirea pentru astfel de evenimente este esentiala.
In Papua Noua Guinee, un cutremur recent de 6,9 grade nu a provocat pagube majore. Seismul s-a produs intr-o zona slab populata.
Romania se afla intr-o zona seismica activa, iar pregatirea populatiei este esentiala. Investitiile in educatie si infrastructura pot salva vieti in caz de dezastru.
Astfel, cutremurul din a doua zi de Paste in zona Vrancea ne reaminteste de vulnerabilitatea noastra. Este esential sa tratam cu seriozitate pregatirea pentru astfel de evenimente majore.
Sursa foto: Arhivă