Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs vineri dimineață, la ora 5:54, în zona seismică Vrancea, județele Vrancea-Buzău, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).
Cutremurul a avut loc la o adâncime de 143,9 km, fiind resimțit în apropierea orașelor Focșani (46 km), Buzău (59 km), Sfântu-Gheorghe (67 km), Brașov (77 km) și Ploiești (90 km).
INFP a anunțat că activitatea seismică în zona Vrancea rămâne una intensă, însă specialiștii susțin că asemenea seisme sunt normale pentru această regiune cunoscută pentru mișcările tectonice frecvente.
Gheorghe Mărmureanu: „Sunt lucruri curioase cu Vrancea”
În ciuda activității seismice frecvente, seismologul Gheorghe Mărmureanu a transmis că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040.
Într-o declarație făcută pe 4 martie, în ziua în care s-au împlinit 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977, care a luat peste 1.500 de vieți, Mărmureanu a explicat că energia acumulată în scoarța terestră a fost în mare parte eliberată, transmite romaniatv.net.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Există niște cutremure puternice. A fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată. Aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal. Părerea mea este că nu va fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a explicat expertul.
Cum să te protejezi în caz de cutremur
Deși România nu este în pericol imediat de un cutremur major, autoritățile și specialiștii în protecție civilă recomandă respectarea unor măsuri de siguranță esențiale:
- Rămâneți calm și nu vă panicați. Liniștiți-i pe ceilalți și protejați-vă copiii, vârstnicii și femeile. Nu vă lăsați speriați de zgomotele din jur.
- Evitați să părăsiți camera sau locuința în timpul primelor faze ale cutremurului, pentru că mișcările intense vă pot surprinde în scări sau holuri, iar aglomerația poate duce la accidente grave.
- Atenție pe scări! Acestea sunt foarte sensibile la deplasările clădirilor și pot deveni periculoase. Deși ieșirea rapidă dintr-o locuință poate părea fezabilă, riscurile aflate afară – de la cărămizi căzute la obiecte de mobilier – sunt mari.
- Rămâneți într-o cameră protejată, departe de feronerie care poate sparge. Dacă nu aveți o masă solidă sau o grindă sub care să vă ascundeți, așezați-vă pe podea, lângă un perete solid, cu fața în jos și palmele împreunate pentru a vă proteja capul.
- Dacă este posibil, închideți sursele de foc și interveniți imediat dacă se aprinde un incendiu, după ce șocul cutremurului s-a terminat.
- Nu încercați să fugați pe ușă sau să săriți pe fereastră. Evitați să folosiți liftul sau să alergați pe scări. Dacă e posibil, deschideți ușa spre exterior pentru a preveni blocarea acesteia.
- Nu alergați pe stradă. Dacă sunteți afară, îndepărtați-vă de clădiri și căutați un loc deschis, unde riscurile sunt mai mici.
- Dacă vă aflați pe stradă, feriți-vă de cărămizi, coșuri de fum sau alte obiecte care pot cădea. Mutați-vă calm spre un loc sigur.
- Oferiți primul ajutor celor răniți.
- Dacă sunteți loviți de căderea obiectelor, protejați-vă capul și corpul, apoi încercați să alertați autoritățile sau vecinii pentru a vă ajuta.
Gheorghe Mărmureanu a indicat și zonele vulnerabile din București în cazul unui cutremur major. Zonele precum Pantelimon, Piața Romană și Unirii sunt mai expuse, în timp ce cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure datorită construcțiilor solide și numărului redus de clădiri înalte.