Un seism cu magnitudinea de 5,4 pe scara Richter a zguduit sâmbătă, 5 iulie 2025, lanțul de insule Tokara din sudul Japoniei. Deși nu au fost raportate victime sau pagube materiale semnificative, cutremurul a generat un val de reacții în mediul online din cauza unei presupuse legături cu o predicție veche, regăsită într-o carte manga publicată în urmă cu mai mulți ani.
Motivul pentru care acest cutremur relativ moderat a atras atât de multă atenție nu are legătură cu magnitudinea lui, ci cu faptul că ar fi fost „prezis” într-un volum ilustrat de Ryo Tatsuki, un autor japonez cunoscut pentru lucrarea sa „Viitorul pe care l-am văzut”. În această carte, publicată cu ani buni înainte de eveniment, se menționa explicit posibilitatea unui seism semnificativ într-o zi de sâmbătă din luna iulie a anului 2025 – o coincidență care, pentru unii, a fost suficientă pentru a vorbi despre o nouă profeție împlinită.
Cutremurul din 5 iulie 2025, prezis într-o profeție controversată
Ryo Tatsuki este cunoscut în Japonia nu doar ca artist manga, ci și ca autor al unei cărți care a stârnit controverse și fascinație deopotrivă: The Future I Saw („Viitorul pe care l-am văzut”). Volumul conține o serie de „vise premonitorii” ilustrate, în care autorul descrie dezastre, evenimente politice și catastrofe naturale care ar urma să aibă loc în viitor.
Tatsuki a devenit o figură de cult după ce unii cititori au considerat că a anticipat în mod misterios dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, eveniment care a avut loc în urma unui cutremur devastator urmat de un tsunami. Ulterior, alte pagini din carte au fost reinterpretate prin prisma evenimentelor care au urmat, deși majoritatea predicțiilor sunt vagi și interpretabile.
Internauții, alarmați de o pagină din manga
După cutremurul din 5 iulie 2025, o imagine din cartea lui Tatsuki a început să circule intens în mediul online japonez, fiind redistribuită de mii de utilizatori. Pagina respectivă menționează clar luna iulie 2025 și ziua de sâmbătă, în contextul unui cutremur care „va zgudui lumea”.
Chiar dacă seismul nu a avut consecințe dramatice, sincronizarea exactă cu data menționată a fost suficientă pentru a stârni valuri de speculații și dezbateri aprinse. Unii utilizatori de pe rețelele sociale au vorbit despre „o nouă profeție împlinită”, în timp ce alții au cerut ca autoritățile să ia în serios aceste mesaje.
În fața agitației generate în spațiul public, autoritățile japoneze au intervenit rapid pentru a liniști populația. Reprezentanții Agenției Meteorologice din Japonia au transmis că nu există nicio bază științifică pentru ideea că evenimentele seismice pot fi anticipate prin vise, desene sau alte forme de expresie artistică.
Pe fondul acestei agitații, autoritățile japoneze au fost nevoite să intervină pentru a calma spiritele. Reprezentanți ai Agenției Meteorologice din Japonia au declarat că nu există nicio dovadă științifică care să susțină ideea că astfel de evenimente pot fi anticipate cu acuratețe de profeții personale sau inspirații artistice. Seismul de 5,4 grade, deși notabil, nu a ieșit din tiparul obișnuit al activității tectonice a Japoniei, scrie Le Monde.
De asemenea, experții în seismologie au subliniat că Japonia se află într-o zonă cu activitate tectonică extrem de intensă – așa-numitul Inel de Foc al Pacificului – unde cutremurele de magnitudine medie sau mare sunt frecvente. În acest context, apariția unui seism într-o zi de sâmbătă din iulie nu este, din punct de vedere statistic, un eveniment neobișnuit.
Japonia este situată într-una dintre cele mai active regiuni seismice ale lumii, la intersecția mai multor plăci tectonice. Potrivit datelor internaționale, aproximativ 90% dintre cutremurele globale au loc în Inelul de Foc al Pacificului, o zonă care se întinde de la Noua Zeelandă până în America de Sud, incluzând Japonia, Indonezia, Alaska și coasta de vest a Americii de Nord.
Asta înseamnă că, din punct de vedere geologic, producerea unui cutremur în Japonia nu este un fenomen rar sau surprinzător. Seismele cu magnitudinea între 5 și 6 pe scara Richter se înregistrează anual în diverse regiuni ale țării, fără ca ele să implice automat o catastrofă.