Redactia.ro
Home » Știri » Dacia interzisă de Elena Ceaușescu. Cum arată acum mașina

Dacia interzisă de Elena Ceaușescu. Cum arată acum mașina

Elena Ceaușescu a interzis cel mai rar model de Dacie în România. Dacia Estafette este mașina interzisă în timpul comunismului de soția lui Ceaușescu. 

 

Dacia Estafette

 

Mașina, nemaivăzută în ultimii 30 de ani, a supraviețuit până astăzi și încă mai poate fi văzută circulând pe șoselele din România. Modelul Estafette este o dubiță în care încap opt oameni.

Cea mai rară Dacia din România, deși este unică în acest moment, în 1990 au fost fabricate 624 de astfel de modele. Modelul a fost fabricat la uzina de la Mioveni înainte de 1990 și a avut drept model de plecare o autoutilitară Renault care mai poate fi întâlnită și acum în Franța. Modelul a fost gândit inițial ca o mașină de marfăc, însă mecanicul Levente Dudi a adaptat-o pentru tarnsportul de persoane.

Dacia D6 este prima autoutilitară fabricată vreodată de Automobile Dacia, fiind o asamblare în sistem CKD a modelului francez Renault Estafette. Modelul a fost asamblat în România între 1975 și 1979.

Motorul şi toate anexele sale mașinii erau comune cu cele ale modelui Dacia 1300, fiind de fabricaţie românescă.Tot de fabricaţie românească erau sistemul de frânare care echipează puntea spate, geamurile, plafonierele, anvelopele şi tapiţeria, conform promotor.ro.

Varianta de caroserie asamblată la Mioveni a fost cea transport mărfuri, cu plafon standard. Principalul beneficiar al modelului Dacia D6 a fost Poşta Română, automobilul fiind vândut exclusiv instituţiilor de stat. Uzina Autobuzul din capitală a încercat echiparea unei caroserii TV cu mecanica Estafette, proiectul fiind un eşec.

 

Modelul Dacia, salvat de un mecanic din Brașov

 

Modelul a fost salvat de un pasionat de mașini de epocă, un tânăr inginer mecanic din Brașov, Levente Dudi. Mecanicul a muncit timp de cinci ani pentru a restaura această mașină ajunsă unică acum la noi în țară.

Levente Dudi și-a cumpărat prima mașină de epocă în 2004, odatăc u primii bani. Tot atunci a reușit să aibă și o colecție impresionantă de mașini de colecție. Vedeta colecției este Dacia Lafette, pe care a cumpărat-o în 2011, după patru ani de căutări.Levente avea o Dacia 1100, însă își dorea una exotică.

„Am cautat ceva vreme. Vreo 3-4 ani am sapat sa gasesc una. Am vrut neaparat sa am o Dacia mai exotica. Eu aveam deja o Dacia 1100 si aveam doua masini in vizor, fie Dacia Estafette, fie Dacia 2000. Dacia 2000 mi-a luat-o inainte un coleg de club, el a restaurat deja una si atunci am ramas cu asta. Asta am cumparat-o in 2011. Era in Constanta, a fost oarecum parasita, initial mi-a suflat-o alt coleg de club, dupa aceea am cumparat-o de la el”, a declarat Levente Dudi, pentru AGERPRES.

Mai mult, acest model este singurul funcțional din România din cele 642 de exemplare, potrivit proprietarului și organizatorului raliului de mașini de epocă de la Sibiu, Sorin Itu.

 

Motivul pentru care soția lui Ceaușescu a interzis acest model

 

Elena Ceaușescu a interzis acest model pentru că avea temerea că românii se vor transforma într-un neam de hipioți. Mai mult, asemănarea cu van-ul Volkswagen din anii ’60 ar fi fost, în viziunea acesteia, mult prea periculoasă.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: