Redactia.ro
Home » Știri » Data până la care românii mai pot folosi centralele pe gaz. Apoi, devin INTERZISE!

Data până la care românii mai pot folosi centralele pe gaz. Apoi, devin INTERZISE!

Acum e momentul să îți montezi centrala termică pe gaze în apartament

Uniunea Europeană şi-a propus să elimine centralele pe gaz din apartamentele românilor, ca o măsură împotriva poluării.

Uniunea Europeană (UE) a oficializat interzicerea centralelor pe gaz și a introdus reguli stricte pentru tranziția către surse alternative de căldură. Decizia, înregistrată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în septembrie 2023, a marcat adoptarea unei versiuni reformată a directivei privind eficiența energetică (UE) 2023/1791.

Data-limită: 31 decembrie 2030

Autoritățile au impus termene limită pentru implementarea noilor modificări, oferind statelor membre un interval de doi ani pentru a transpune directiva în legislația lor internă.

Cu toate acestea, pentru a facilita tranziția, se vor acorda scutiri pentru anumite industrii consumatoare de energie până la 31 decembrie 2030.

Se face economie la gaze

Adoptând aceste măsuri, UE își propune să realizeze economii semnificative de energie, vizând 11,7% din energia finală și primară în comparație cu scenariul de referință din 2020.

Cu praguri anuale pentru economiile de energie, crescând de la 0,8% în perioada 2021-2023 la 1,9% în intervalul 2028-2030, UE speră să încurajeze statele membre să adopte politici și tehnologii sustenabile pentru a atinge aceste obiective ambițioase.

Măsurile adoptate de Uniunea Europeană marchează un pas semnificativ către o Europă mai verde și mai eficientă din punct de vedere energetic.

Trei milioane de locuințe din România încă au centrale pe gaz, dar UE le cere oamenilor să renunțe la ele din cauza emisiilor. În Europa, sunt răspunzătoare pentru 40% din cererea de energie și 36% din emisiile de CO2, principalul gaz cu efect de seră.

Până atunci, în prima fază va fi impusă o interdicție pentru clădirile construite noi. Centralele de apartament alimentate cu gaze nu vor mai fi montate, în clădirile noi de apartamente, din anul 2030.

Statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire. Se dorește eliminarea completă a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: