Redactia.ro
Home » Știri » Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român salariat o are de achitat. Sigur nu te așteptai la asta

Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român salariat o are de achitat. Sigur nu te așteptai la asta

Ce români vor avea salarii mărite

Într-o realitate în care majoritatea dintre noi trăim de pe o zi pe alta, sub povara facturilor și a cheltuielilor zilnice, puțini dintre români sunt conștienți de o datorie ascunsă care planează asupra lor. Potrivit calculelor, fiecare român salariat se află în spatele unei datorii de 7.200 de lei, fără să fie neapărat conștient de acest lucru.

Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român salariat o are de achitat

Statul român, în primele trei luni ale acestui an, a îndatorat fiecare angajat cu suma menționată, echivalentul a 2.400 lei lunar pentru fiecare dintre noi. Acești bani au fost folosiți pentru diverse cheltuieli ale statului, de la plata pensiilor și salariilor la acoperirea dobânzilor și refinanțarea datoriilor existente.

Această realitate este subliniată și de faptul că în primele trei luni ale anului, deficitul înregistrat de stat a fost de 36 de miliarde de lei, echivalentul a 2,06% din PIB. Cu un deficit anual țintit să nu depășească 5% din PIB, se ridică întrebarea dacă autoritățile vor reuși să mențină această țintă, potrivit Antena3 CNN.

Ce implică această situație pentru români?

Practic, înseamnă că fiecare dintre noi are de achitat o sumă considerabilă către stat, fără să fi fost neapărat conștienți de acest lucru. 2.400 lei lunar pot reprezenta un salariu minim pe economie, din care se scad, de exemplu, cheltuielile lunare de întreținere. Sau poate reprezenta două pensii minime, cu care sunt nevoiți să trăiască aproximativ un milion de pensionari din România.

Nu doar deficitul acumulat de statul român îi împovărează pe români. Execuția bugetară arată că în primele trei luni ale anului, statul a încasat 30 de miliarde de lei din TVA. Asta înseamnă că fiecare român a plătit aproximativ 1.600 lei din TVA de fiecare dată când a făcut o achiziție, fie că a fost vorba despre un produs sau un serviciu. Astfel, aproximativ 540 lei pe lună din banii fiecărui român au mers către stat sub formă de taxă cu valoare adăugată.

Cu o cotă standard de TVA de 19%, iar pentru anumite produse esențiale o cotă redusă de 9%, discuțiile despre o posibilă majorare a TVA-ului nu sunt străine de pe agenda publică. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a luat o decizie în acest sens.

Astfel, românii se află sub povara unei datorii neștiute, care adaugă presiune suplimentară asupra finanțelor personale. Este esențial ca această situație să fie conștientizată și înțeleasă, astfel încât să se poată lua decizii informate și să se poată găsi soluții pentru a gestiona mai eficient resursele financiare.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: