Redactia.ro
Home » Știri » De ce a murit Dem Rădulescu? Actorul nu a mai putut fi înlocuit nicicând în teatru ori film

De ce a murit Dem Rădulescu? Actorul nu a mai putut fi înlocuit nicicând în teatru ori film

Pe data de 17 septembrie 2000, Dem Rădulescu, un virtuoz al scenei românești, își lua adio, lăsând în urma sa un gol imens în teatru, film și televiziune.

Sub porecla de ‘Bibanul’, o moștenire de la tatăl său pasionat pescar și proprietar de pescărie, Dem s-a născut în Râmnicu Vâlcea, în 1931. La vârsta de 22 de ani, destinul său a fost reconfigurat când un ansamblu de actori din București, inclusiv celebra Maria Tănase, a adus în orașul său piesa ‘Gioconda iubește’. Până în acel moment, tânărul Dem flirta cu lumea boxului și visa să devină un luptător respectat. Când s-a înscris la școala de teatru, s-a prezentat în fața comisiei cu o medalie de box agățată mândru pe piept.

După ce a absolvit Facultatea de Teatru ca șef de promoție, a fost alocat Teatrului Național, unde Zaharia Stancu, autorul românului ‘Desculț’, era director în acea perioadă. Acolo, Rădulescu a avut șansa de a performa alături de actori de renume și a participat în producții memorabile sub îndrumarea unor regizori remarcabili.

De la anul 1955 și până la sfârșitul vieții sale, Dem a devenit profesor de actorie la IATC, Facultatea de Teatru, secția de actorie, modelând și ghidând generații de actori. Dem Rădulescu, adesea membru al comisiei de admitere la facultate, susținea că un viitor actor nu trebuie să posede doar talent, ci și un amalgam de alte calități: un fizic armonios, o voce plăcută, statură adecvată, expresivitate, temperament, sensibilitate, imaginație și inteligență scenică, plus o sănătate robustă atât fizică cât și psihică. În cuvintele sale, “Ochiul fără scânteie interioară este un heleșteu statut.”

Viața personală a actorului a inclus două căsătorii: prima cu Paula Rădulescu, actriță la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, și a doua cu Adriana Schiopu, o fostă studentă a sa și ulterior mamă a fiicei sale, care și ea a urmat calea artei actoricești. Într-o zi cu un final tragic, pe 17 septembrie 2000, în timp ce se bucura de o vizită la casa sa din Câmpina, Rădulescu a fost rapus brusc de un infarct. Se spune ca actorul a coborat din masina, s-a uitat in sus, a respirat profund, a spus: „Ce aer curat e aici…”, apoi a cazut secerat de un infarct catastrofal. Avea 69 de ani fara 4 zile…

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini