Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce cască oamenii. Explicația la care puțini s-au gândit

De ce cască oamenii. Explicația la care puțini s-au gândit

De ce cască oamenii și ce înseamnă

Căscatul este un mister. Toți o facem, chiar dacă ne trezim sau ne culcăm, sunt în mijlocul unei ședințe sau singuri în pat, nu ne putem abține să o facem. Spunem că „se ia” dar oare cât de adevărat acest lucru? Iată cele mai interesante lucruri pe care ar trebui să le știi despre căscat!

Oamenii de știință au analizat acest fenomen care se petrece în corpul oricărui om și inițial au stabilit că noi căscăm pentru a ne regla nivelul de oxigen din sânge. Ulterior, s-a stabilit că acest lucru nu este adevărat.

De ce căscăm, de fapt

Cercetătorul Robert Provine a studiat pe parcursul vieții sale „știința căscatului”. Una dintre concluziile la care a ajuns profesorul de psihologie și neuroștiințe a fost aceea că atunci când căscăm ne este stimulată funcția cardiacă, tensiunea arterială și funcția respiratorie. Toate în același timp.

Este cel mai puțin înțeles comportament uman obișnuit”, era de părere omul de știință Robert Provine, care a decedat în anul 2019, fără a ajunge la o concluzie pertinentă pentru cercetarea sa despre căscat.

Totodată, alți specialiști sunt de părere că noi căscăm pentru a-i aduce creierului o pauză, așa-numita „răcorire cerebrală”.

Căscatul, un mister și o provocare pentru oamenii de știință

„Căscatul crește fluxul de sânge către creier, având o serie de efecte, printre care cel de răcorire cerebrală”, a declarat pentru Gallup, profesor asistent de psihologie la Universitatea de Stat din New York.

Poate nu există o concluzie certă la întrebarea ”De ce căscăm?”, dar toți oamenii de știință sunt de acord asupra unui lucru: căscăm din motive variante, dar cel mai posibil este pentru a contracara somnul.

Există foarte mulți factori declanșatori. Cei care sar cu parașuta spun că au tendința să caște chiar înainte de a face saltul în gol. Unii polițiști au mărturisit că obișnuiesc să caște înainte de a se confrunta cu o misiune dificilă”, a declarat Adrian Guggisberg, profesor de neuroștiințe la Universitatea din Geneva.

Sunt încă multe de studiat despre căscat, dar un lucru interesant despre acesta este că cei mici, copiii care nu au patru ani, nu se pot molipsi cu căscatul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: