Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce închidem ochii atunci când strănutăm. Ce se întâmplă dacă strănuți cu ochii deschiși

De ce închidem ochii atunci când strănutăm. Ce se întâmplă dacă strănuți cu ochii deschiși

Cu siguranţă, ai observat că atunci când strănuţi închizi mereu ochii. E un lucru dovedit ştiinţific că altfel nu se poate. Este o reacţie chimică normală a organismului.

Strănutul are rolul important de a menține căile respiratorii curate și funcționale, protejând organismul de potențiale amenințări pentru sistemul respirator.

Reflex involuntar al corpului

Strănutul este un proces puternic și rapid în care aerul este expulzat din plămâni cu o viteză mare, iar particulele de salivă, secreții nazale și alte particule mici pot fi purtate în aer.

Practic, închiderea ochilor protejează corneea și globul ocular de particulele care pot fi răspândite în jur în timpul strănutului. Una dinte ipoteze ne sugerează că oamenii închid ochii atunci când strănută pentru a preveni pătrunderea particulelor eliminate în ochi. În acest fel ochii sunt protejați de iritanții care pot agrava vederea persoanei.

Economiseşti energie

Unele teorii sugerează că închiderea ochilor în timpul strănutului ar putea ajuta la menținerea nivelului de energie în organism.

Strănutul este un proces destul de solicitant pentru corp, iar închiderea ochilor ar putea ajuta la conservarea energiei prin reducerea activității senzoriale și a funcțiilor cognitive pentru o scurtă perioadă.

Ce se întâmplă dacă strănuți cu ochii deschiși

Strănutul cu ochii deschiși nu este periculos în sine și nu va cauza daune majore sau complicații grave. Cu toate acestea, când strănuți, o cantitate semnificativă de aer și particule mici sunt expulzate cu o viteză mare din căile respiratorii.

Închiderea ochilor poate ajuta la prevenirea ca acest flux de aer și particule să ajungă direct în ochi, protejându-i de iritații sau posibile infecții.

Obiceiul de a-ți acoperi nasul în timpul strănutului limitează eliberarea aerului, dar împiedică și corpul să elimine ceea ce percepe ca fiind dăunător sau o amenințare potențială.

În plus, acest gest poate fi dăunător și cu consecințe negative, putând cauza leziuni la timpan prin restricționarea bruscă a eliberării aerului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: