Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce să cureți periodic aerul condiționat? Care sunt, de fapt, riscurile pentru sănătate dacă nu o faci

De ce să cureți periodic aerul condiționat? Care sunt, de fapt, riscurile pentru sănătate dacă nu o faci

Aparatele de aer condiționat sunt indispensabile în lunile fierbinți de vară, oferind un refugiu răcoros și confortabil. Totuși, neglijarea întreținerii lor poate transforma aceste dispozitive într-un pericol pentru sănătatea noastră. Curățarea regulată a aerului condiționat este crucială pentru a menține un mediu sănătos în interiorul locuinței.

De ce să cureți periodic aerul condiționat

Dr. Dorian Schwartz accentuează faptul că menținerea în bună stare a aparatelor de aer condiționat este esențială pentru a preveni acumularea de mucegai și alți alergeni. Dacă nu sunt întreținute corespunzător, aceste dispozitive pot deveni surse de bacterii și ciuperci care pot provoca probleme respiratorii grave, cum ar fi dificultăți de respirație, greață și amețeli, potrivit Playtech. 

Un sistem de aer condiționat curat îmbunătățește semnificativ calitatea aerului interior, mai ales în zonele cu poluare ridicată. În cazurile extreme, bacteriile, cum ar fi Legionella pneumophila, pot provoca legioneloza, o afecțiune severă care poate duce la pneumonie și chiar deces dacă nu este tratată corespunzător.

Care sunt, de fapt, riscurile pentru sănătate dacă nu o faci

Pentru a evita riscurile de sănătate, este important să fim atenți la semnele care indică faptul că aparatul de aer condiționat necesită curățare:

  • Petele de pe aparat sau filtre: Prezența petelor verzi, galbene, negre sau albe sugerează prezența mucegaiului sau a bacteriilor.
  • Textura filtrului: Dacă filtrul de aer are o textură neclară și catifelată, aceasta poate indica acumularea de mucegai.
  • Umezeala acumulată: Umezeala în tava de scurgere sau pe serpentina de evaporare este un alt semnal că aparatul trebuie curățat.

Filtrele de aer trebuie schimbate la fiecare 30-90 de zile, în funcție de tipul filtrului și de prezența animalelor de companie în casă. Chiar dacă mucegaiul nu este vizibil, un miros neplăcut poate fi un indiciu clar al prezenței acestuia.

Dacă observați simptome respiratorii sau alte probleme de sănătate, este esențial să consultați un medic pentru un diagnostic corect și tratament adecvat. Dr. Schwartz subliniază importanța prevenirii și informării pacienților, mulți dintre aceștia descoperindu-și problemele de sănătate abia după vizitele la alergolog.

Alte riscuri asociate cu utilizarea aerului condiționat

Pe lângă riscurile evidente legate de întreținerea necorespunzătoare, utilizarea aerului condiționat poate avea și alte efecte negative asupra sănătății:

  • Șocuri termice: Trecerea bruscă de la căldura exterioară la răcoarea interioară poate provoca șocuri termice.
  • Uscarea pielii și a mucoaselor: Aerul condiționat poate duce la uscarea excesivă a pielii și a mucoaselor, favorizând iritațiile și problemele respiratorii.
  • Mediu pentru bacterii și mucegaiuri: Lipsa întreținerii corespunzătoare poate transforma aparatul de aer condiționat într-un mediu propice pentru bacterii și mucegaiuri, crescând riscul de infecții și alergii.
  • Consum mare de energie: Utilizarea excesivă a aerului condiționat poate duce la un consum ridicat de energie, având un impact negativ asupra mediului.

Curățarea regulată a aparatelor de aer condiționat este esențială pentru a preveni problemele de sănătate și pentru a menține un mediu interior sănătos și sigur. Ignorarea întreținerii acestor dispozitive poate duce la riscuri semnificative pentru sănătate, subliniind importanța unor măsuri preventive riguroase. Aerul condiționat, deși indispensabil pentru confortul din timpul verii, necesită o utilizare și o întreținere adecvată pentru a evita pericolele potențiale pentru sănătate și mediu.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: