Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce trebuie să vopsești primăvara copacii cu var? Toată lumea face asta 

De ce trebuie să vopsești primăvara copacii cu var? Toată lumea face asta 

De ce trebuie să vopsești primăvara copacii cu var? Toată lumea face asta 

De ce trebuie să vopsești primăvara copacii cu var? Toată lumea face asta. Iată tot ce trebuie să știi!

De ce trebuie să vopsești primăvara copacii cu var

Vopsirea copacilor cu var este un obicei specific românesc care a început în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în scopul ghidării mai ușoare a tehnicii militare pe timp de noapte. În prezent, varul protejează trunchiurile copacilor de insecte și alte elemente dăunătoare din sol.

Deși există acum produse special concepute pentru a proteja copacii, varul este încă considerat eficient și este folosit în continuare de mulți oameni, în special în zonele rurale. Însă, conform scriitorului Vasile Ernu, acest obicei va dispărea în viitor, pe măsură ce tradițiile se schimbă și se dezvoltă în jurul nostru.

„Oricum în câţiva ani tradiția asta va dispărea – se schimbă materia și se dizolvă diversitatea materiei – şi toate drumurile vor arăta identic iar zeama albă de var va deveni zeama de CocaCola sau mai ştiu eu ce ingredient universal identic”, a scris Vasile Ernu, pe Facebook.

Beneficiile vopsirii copacilor cu var

În ciuda acestui fapt, este important să se recunoască beneficiile vopsirii copacilor cu var. Această metodă de protecție poate preveni deteriorarea trunchiului copacilor, ceea ce poate contribui la păstrarea aspectului sănătos și îngrijit al grădinii noastre. În plus, varul poate ajuta la prevenirea infestării copacilor cu diferite insecte și alte organisme dăunătoare:

„În fiecare primăvară pe tot cuprinsul fostului Imperiu copiii, țăranii, muncitorii şi birocrații ieșeau la văruit copaci, stâlpi şi borduri. Am făcut-o toţi cei născuţi acolo, am făcut-o şi eu cel puţin 15 ani. Istoria spune că înainte de război acest ritual nu exista.

Era o formă ieftină de marcaj – estetică şi în timp se pare că şi utilă: zeama aceea de var avea multiple funcții. Mai ales că varul deja avea o întrebuințare largă în case pe criterii medical-sanitare şi agricultură”, a mai menționat Vasile Ernu, pe Facebook.

Există și alte metode de protecție a copacilor care pot fi la fel de eficiente, cum ar fi tratamentele profesionale și alte soluții ecologice. În orice caz, decizia de a vopsi sau nu copacii cu var trebuie să se bazeze pe nevoile individuale ale fiecărei grădini și pe preferințele proprietarului. Astfel, varul rămâne o metodă eficientă și utilă de protejare a copacilor, dar este important să se ia în considerare și alte opțiuni de protecție, în funcție de circumstanțele individuale.

 

Sursa foto: Facebook: vasile.ernu

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: