Redactia.ro
Home » Știri » De ce vor suna sirenele miercuri în România? Ce trebuie să faci când le auzi

De ce vor suna sirenele miercuri în România? Ce trebuie să faci când le auzi

De ce vor suna sirenele miercuri în România? Ce trebuie să faci când le auzi

Iată de ce vor suna sirenele miercuri în România! Trebuie să știi ce trebuie să faci când le auzi!

De ce vor suna sirenele miercuri în România

Şeful DSU Raed Aaraft a anunţat reluarea exerciţiilor de testare a sirenelor în caz de pericol, din România. Astfel pe 1 martie are loc „Miercurea sirenelor”:

„„Miercurea sirenelor”, prima zi de miercuri din luna martie vor fi testate sirenele, vom inștiința populația ca lumea să se obișnuiască din nou.

Faptul că facem pregătiri nu însemnă că se va întâmpla ceva. Prevenirea este obligația noastră. Să ai protecția civică puternică, să previi, să răspunzi direct, să reconstruiești. Din punct de vedere al modului de acționare, o să avem 2865 din sirenele funcționale. Pot fi declanșate comandat, iar 2595 necesita declanșare locală”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a explicat că 2.865 dintre sirenele funcţionale din întreaga țară pot fi comandate centralizat, iar un număr de 2.595 necesită să fie declanşte local de către cei care le operează:

„Miercurea sirenelor – pe lângă faptul că informează populaţia despre acest mod de avertizare, ea ne permite să testăm sirenele periodic şi să ne asigurăm că cei care le operează ştiu ce au de făcut, ştiu procedurile, că sirenele funcţionează”, a precizat Arafat.

Astfel, când vei auzi acestea sirene, pe 1 martie, este important să nu intri în panică, deoarece este doar un exercițiu!

La ce oră începe simularea

Astăzi „între 10.00 și 11.00 vor fi testate și verificate echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

În perioada vizată, locuitorii Capitalei și cei din județele țării vor auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele”, potrivit Antena3 CNN.

Ce trebuie să faci în situațiile de urgență

Totodată, s-a decis organizarea unei săptămâni întregi de evenimente prin care specialiștii din domeniul protecției civile vor informa cetățenii cu privire la diferite situații de risc:

„Şi, mai ales, cum să acţioneze şi cum să se pregătească. (…) Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective”, a concluzionat Raed Arafat.

„Săptămâna Protecţiei Civile”

Şeful DSU Raed Aaraft a prezentat într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MAI, detalii despre „Săptămâna Protecţiei Civile”:

„Sâmbătă şi duminică, între orele 9:00 – 17:00, în Piaţa Revoluţiei din Capitală, în faţa sediului MAI, este prezentată o expoziţie de tehnică şi echipamente de protecţie, care cuprinde, între altele, şi echipamente folosite de salvatorii IGSU pentru căutarea victimelor cutremurelor din Turcia, dar şi tehnică veche din dotarea pompierilor, păstrată, acum, la muzeu.

De asemenea, este prezentă şi Caravana SMURD „Fii pregătit”.

În programul „Săptămânii Protecţiei Civile” se regăsesc şi lecţii de prim-ajutor, în cadrul cărora paramedicii şi voluntarii SMURD vor demonstra modul de administrare a manevrelor salvatoare, după următorul program: la Mall Palas din Iaşi – pe 28 februarie, între orele 10:00 şi 18:00, la Mall Coresi din Braşov – pe 3 martie, în intervalul orar 12:00 – 16:00.

Tot în săptămâna dedicată protecţiei civile se va derula „Maratonul resuscitării”, eveniment public organizat sub forma unui curs de prim-ajutor de dimensiuni crescute, în cadrul căruia zeci de medici, pompieri paramedici, asistenţi, formatori şi voluntari ai Fundaţiei pentru SMURD îi vor învăţa pe doritori măsurile de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. Evenimentul va avea loc în ziua de 4 martie, între orele 12:00 şi 22:00 la Park Lake din Bucureşti.

În colaborare cu Institutul pentru Fizica Pământului, în zilele de 4 şi 5 martie se va desfăşura Turul ghidat „Bucureştii şi cutremurele”, având ca punct de plecare Piaţa Universităţii (statuia lui Ion Heliade Rădulescu).

Caravana SMURD „Fii pregătit” care cuprinde instruiri privind tehnicile de acordare de prim-ajutor medical în situaţii de urgenţă, precum şi măsurile şi modul de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă are programate sesiuni de comunicare, astfel: pe 25 şi 26 februarie la Bucureşti (parcarea sediului MAI); pe 27 februarie – Buzău; pe 28 februarie – Vrancea; pe 1 martie – Bacău; pe 2 martie – Neamţ; pe 3 martie – Iaşi; pe 4 martie – Suceava.

Sâmbătă, în conferinţa de presă desfăşurată la sediul MAI, inspectorul general al IGSU, Dan-Paul Iamandi, a anunţat că săptămâna viitoare vor fi organizate „Zilele Porţilor Deschise” la subunităţile de pompieri din Bucureşti şi din ţară”, relatează stirileprotv.ro.

Sursa foto: gorjonline.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: