Anul 2021 aduce ceva schimbări în ceea ce privește Declarația unică. Iată ce modificări au survenit și cine trebuie să o completeze de acum înainte.
Schimbări în Declarația unică din 2021. Noi categorii de plătitori
Unul dintre cele mai importante aspecte privind modificările Declarației unice din 2021 este că va exista o nouă categorie de plătitori și anume cei care au primit șomaj tehnic pe toată perioada pandemiei de coronavirus.
Termenul limită pentru depunerea Declarației unice a fost extins până la data de 25 mai 2021, astfel că cei vizați au destul timp să facă acest lucru. Este vorba despre un proiect lansat în dezbatere publică.
Cine trebuie să întocmească Declarația unică din 2021
Cei care trebuie să urmărească rezultatul acestui proiect din dezbatere publică sunt avocații, cei care lucrează sub drepturi de autor, dar și cei care au primit șomaj tehnic.
Este vorba despre „unii avocaţi şi persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, care au primit indemnizaţia de şomaj tehnic prevăzută la art.XV din OUG nr.30/2020, cu modificările şi completările ulterioare”.
La fel, sunt vizați „profesioniştii (aşa cum sunt reglementaţi de Codul civil) care au beneficiat de: indemnizaţia prevăzută la art. XV din OUG nr.30/2020; indemnizația de 41,5% din câştigul salarial mediu brut lunar, prevăzută la art.3 din OUG nr.132/2020”.
Schimbări în Declarația unică din 2021. Ce noutăți apar
–două secțiuni distincte, secțiunile 5 și 6, în Capitolul 1, pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili, pentru indemnizațiile prevăzute de OUG 30/2020, precum și de OUG 132/2020;
–la Secțiunea 4 de la Capitolul 1 sunt introduse rândurilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii 153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție a aparatelor de marcat electronice fiscale din impozitul anual pe venit;
–rubricile referitoare la veniturile din închiriere în scop turistic din Capitolul ll ”Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate pentru anul … au fost eliminate;
–Secțiunea 7, ”Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă” de la Capitolul 1 din formular a fost actalizată.
Află aici cum arată Declarația unică.