O catastrofă de proporții a lovit Spania, unde inundațiile violente au provocat moartea a cel puțin 95 de persoane și au distrus viețile multora. Printre cazurile cutremurătoare relatate se numără și povestea lui Antonio Tarazona, un bărbat de 59 de ani care a asistat neputincios la moartea soției și a bebelușului său de doar trei luni, luați de torenți în mașina lor. Familia plecase din Paiporta spre Valencia în încercarea de a scăpa de inundații, dar apele i-au prins din urmă și nu au mai avut scăpare.
Antonio a povestit cu durere cum mașina lor a fost luată de ape, în ciuda încercării sale de a o ancora de un indicator
Când a încercat să se apropie de vehicul, curenții puternici l-au împiedicat, lăsându-l doar cu amintirea sfâșietoare a celor dragi. Trupurile soției și bebelușului său au fost găsite ulterior de echipele de salvatori, în mașina antrenată de ape.
„Mașina a început să plutească. Am reușit să o ancorăm de un indicator. Am ieșit din vehicul, dar Lourdes și copilul au rămas în mașină. Era ancorată, dar curentul a început să tragă mașina în jos. Ultimul lucru pe care l-am văzut a fost cum strigau după ajutor”, a declarat Tarazona pentru cotidianul spaniol.
„A fost imposibil, nu am putut face nimic”, a mărturisit acest bărbat. Între timp, apropiați i-au dat dispăruți pe cei trei pe rețelele sociale.
Nuestra amiga ha desaparecido junto con su bebé y su marido en Paiporta. Se llama Lourdes María García Martín por favor si alguien puede difundirlo. @policia @jorgeruve @julioinsadji @robertoferriol @Dani_Merono pic.twitter.com/8gG7Bib2I9
— Chals🦇💯🦇 (@ChalsPrez) October 30, 2024
Valencia, una dintre cele mai afectate regiuni, a devenit epicentrul unei operațiuni masive de salvare și recuperare. Pentru a face față numărului mare de victime, autoritățile au adus 50 de morgi mobile în zonele inundate. Presa internațională, inclusiv publicația The Guardian, a subliniat că sistemul de alerte meteo din Spania a fost deficitar, iar multe dintre victime ar fi putut fi salvate dacă avertismentele ar fi fost emise la timp. În ciuda eforturilor, ministrul Apărării, Margarita Robles, a precizat că șansele de a găsi supraviețuitori sunt reduse: „Din păcate, nu suntem optimiști.”
Unități specializate din armată, echipate cu câini de urmă, au fost trimise să caute printre ruine și noroi, în speranța de a găsi supraviețuitori sau trupurile celor dispăruți. În același timp, prognozele meteo nu sunt deloc favorabile, ploi abundente fiind așteptate să continue în regiunea Valencia și pe coasta de nord-est a țării.
Căutarea disperată a celor dispăruți
Haosul și durerea sunt evidente și pe rețelele sociale, unde familiile postează apeluri disperate în căutarea celor dragi. Leonardo Enrique, un tată îndurerat, a declarat că și-a căutat fiul de 40 de ani, Leonardo Enrique Rivera, ore întregi după ce acesta a fost prins de inundații în timp ce conducea o camionetă de livrări. Înainte ca apa să îl acopere, Rivera a reușit să trimită un mesaj în care preciza că vehiculul său a fost lovit și inundat în apropierea orașului Ribarroja.
Situația a fost agravată de sistemul de alertă întârziat. Deși agenția meteorologică AEMET a emis o alertă roșie pentru Valencia marți dimineață, abia seara s-a format organismul regional responsabil cu coordonarea serviciilor de urgență. Protecția civilă a emis o alertă prin care îndemna locuitorii să rămână în case după ora 20.00, când multe victime erau deja prinse în torenți. Julian Ormeno, un pensionar din Sedavi, a relatat: „Au dat alarma când apa era deja aici. Nu mai era nevoie să-mi spună că vine potopul.”
Fenomenul „gota fría” și efectele schimbărilor climatice
Inundațiile au fost generate de un fenomen numit „gota fría” sau „picătura rece”, care apare atunci când aerul rece trece peste apele calde ale Mediteranei, provocând o instabilitate atmosferică severă. Aceasta duce la furtuni intense și ploi torențiale. Experții spun că încălzirea apelor Mediteranei, favorizată de schimbările climatice, intensifică aceste fenomene extreme. Profesorul Hayley Fowler, de la Universitatea Newcastle, a subliniat că infrastructura actuală nu este pregătită să facă față unor astfel de inundații, iar evenimentele din Spania reprezintă un semnal de alarmă pentru viitor.
Valencia și regiunile înconjurătoare se confruntă acum cu cel mai devastator dezastru de acest gen din 1973 încoace. Scenele de suferință, disperare și lupta neîntreruptă a salvatorilor pentru recuperarea victimelor rămân mărturii vii ale puterii nemiloase a naturii și ale vulnerabilității umane în fața schimbărilor climatice rapide.