Diana Şoşoacă, preşedinta partidului S.O.S. România, a mers duminică la o secție de vot din București și a transmis live pe TikTok din interiorul cabinei de votare.
Diana Șoșoacă s-a filmat în cabina de vot
Preşedinta partidului S.O.S. România, Diana Şoşoacă, a fost scoasă din cursa pentru Cotroceni printr-o decizie a CCR, dar tot a preferat să meargă să-și exercite dreptul la vot. Președinta SOS a făcut live pe Tik-Tok, chiar din cabina de vot, unde și-a îndemnat simpatizantii sa deseneze un pătrat pe buletinul de vot, în care sa treacă numele ei și să stampileze acolo.
După acest incident, Poliția Capitalei s-a sesizat și a anunțat că va face verificări în acest caz. ”Astăzi, 24 noiembrie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 6 Poliție au fost sesizați cu privire la faptul că, o femeie, europarlamentar, ar fi realizat un clip video, în interiorul cabinei de votare.
Verificările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 6 Poliție, pentru posibila încălcare a normelor art. 55 lit. m) raportat la art 56 alin. (1 ) din Legea nr. 370/2004, privind fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot și în vederea luării măsurilor legale ce se impun”, a transmis Poliția Capitalei.
Ce spune Legea
Se știe că fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este strict interzisă. Potrivit Legii nr. 370 din 2004 pentru alegerea Președintelui României, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, respectiv de la ora 7.00, este interzisă. Potrivit Deciziei nr. 4546 din 2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public, deci este interzisă continuarea promovării electorale inclusiv pe aceste rețele.
Candidatura la președinție i-a fost respinsă
Curtea de Apel București a respins atât cererea Dianei Șoșoacă de suspendare a hotărârii Curții Constituțională prin care i-a fost invalidată candidatura la alegerile prezidențiale, cât și cererea de anulare a aceleiași hotărâri. Decizia a fost luată pentru că legea nu prevede o cale de atac împotriva hotârârilor CCR.
„Constatând că, la data de 05.10.2024, ora 23,50, doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă a depus la BEC o propunere de candidatură pentru funcţia de preşedinte al României, înregistrată sub nr. 24CAN/BEC/P.R.2024/05.10.2024, fără a fi însoţită de listă de susţinători şi nici de un semn electoral, observând că propunerea de candidatură şi actele prevăzute la art. 27 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, depuse la data de 05.10.2024 sunt aceleaşi cu cele depuse iniţial, la data de 03.10.2024, şi înregistrate sub nr. 7CAN/BEC/P.R.2024/03.10.2024, fără a avea elemente de noutate, BEC a respins ca inadmisibilă solicitarea”.