Anunțul privind retragerea PSD din negocierile pentru formarea unui nou guvern a deschis ușa altor forțe politice din România să își exprime dorința de a prelua frâiele guvernării.
Diana Șoșoacă, europarlamentar și lider al partidului S.O.S. România, și George Simion, liderul AUR, au anunțat că sunt pregătiți să-și asume responsabilitatea guvernării. Într-o perioadă marcată de instabilitate politică, aceste declarații stârnesc întrebări despre direcția viitoare a țării și despre capacitatea acestor partide de a adresa provocările economice și sociale cu care se confruntă România.
Diana Șoșoacă acceptă funcția de prim-ministru
Diana Șoșoacă a declarat că este dispusă să accepte funcția de premier, subliniind că partidul pe care îl conduce, S.O.S. România, este pregătit să se sacrifice pentru salvarea țării. Aceasta a reluat propunerea făcută anterior, subliniind că România are nevoie de o schimbare fundamentală și că este momentul ca un guvern suveranist să preia conducerea, chiar dacă acesta ar fi unul minoritar.
„Eu am spus un lucru. A fost una dintre propunerile mele. O să se înțeleagă la un moment dat, sau dau guvernarea pe mâna suveraniștilor. România e în faliment. Este posibil să avem un guvern suveranist care să fie minoritar”, a declarat Șoșoacă.
Aceasta a subliniat că responsabilitatea și curajul sunt esențiale pentru a adresa criza economică și politică actuală. În viziunea sa, un guvern condus de suveraniști ar pune pe primul loc interesele românilor, abordând cu prioritate problemele legate de suveranitatea națională și economia internă.
Cu toate acestea, formarea unui guvern minoritar de către S.O.S. România ar reprezenta o provocare majoră, având în vedere susținerea limitată în Parlament și relațiile tensionate cu alte formațiuni politice.
„Eu şi colegii mei primim să ne sacrificăm, dar măcar să începem salvarea României (…) Partidul SOS România îşi asumă acest sacrificiu, această responsabilitate de a salva cât mai mulți români și de a salva țara integral”, spunea Diana Șoșoacă, după alegerile parlamentare.
George Simion și AUR: Promisiuni și sprijin euro-atlantic
În paralel, George Simion, liderul AUR, a anunțat că partidul său este pregătit să își asume formarea guvernului. Într-un mesaj publicat pe rețeaua X, Simion a subliniat că AUR va respecta angajamentele internaționale ale României și va colabora cu partenerii euro-atlantici, asigurând totodată că politicile viitoare vor fi aliniate cu cele ale partidelor de centru-dreapta din Europa.
„Noi, Partidul AUR, suntem de încredere. Întrucât PSD s-a retras din negocieri, vom discuta urgent, în cadrul AUR, asumarea guvernului. Asigurăm partenerii euro-atlantici că România își va respecta angajamentele, iar politicile viitoare vor fi în conformitate cu colegii noștri de centru-dreapta din Italia”, a scris Simion.
Această declarație reflectă o încercare de a poziționa AUR ca o forță politică moderată, capabilă să combine suveranismul cu respectarea obligațiilor internaționale. Totuși, imaginea partidului în rândul partenerilor europeni rămâne una controversată, iar susținerea parlamentară pentru un guvern condus de AUR ar putea fi dificil de obținut.
Un viitor politic incert pentru România
Decizia PSD de a se retrage din negocieri lasă scena politică din România într-o situație incertă. Declarațiile Dianei Șoșoacă și ale lui George Simion reflectă dorința partidelor lor de a prelua guvernarea, dar și complexitatea formării unui executiv viabil.
În timp ce Șoșoacă propune o viziune bazată pe suveranitate și sacrificiu, Simion încearcă să combine naționalismul cu deschiderea către colaborare internațională. Însă lipsa unei majorități parlamentare solide și tensiunile dintre partidele politice fac ca realizarea acestor planuri să fie dificilă.
România se află într-un moment de cotitură, în care direcția viitoare a țării depinde de capacitatea liderilor politici de a găsi soluții comune pentru criza actuală. Rămâne de văzut dacă ambițiile politice ale suveraniștilor vor reuși să se transforme într-un proiect guvernamental concret sau dacă țara va rămâne prinsă în jocuri politice sterile și instabilitate.