Redactia.ro
Home » Știri » Diferența uriașă între pensiile speciale și cele obișnuite. Cine încasează cei mai mulți bani

Diferența uriașă între pensiile speciale și cele obișnuite. Cine încasează cei mai mulți bani

pensii

În România, pensiile speciale au devenit un subiect major de dezbatere publică, cu date recente care evidențiază o discrepanță semnificativă între pensiile speciale și cele din sistemul public obișnuit. Această problemă a atras atenția din cauza diferențelor uriașe dintre sumele primite de beneficiarii pensiilor speciale și cele acordate pensionarilor obișnuiți.

Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii, numărul beneficiarilor de pensii speciale continuă să crească, ceea ce accentuează și mai mult inegalitățile existente în sistemul de pensii.

Creșterea numărului de beneficiari de pensii speciale

În luna iulie, peste 11.548 de persoane au beneficiat de pensii speciale, cu cei mai mulți beneficiari provenind din rândul foștilor judecători și procurori, însumând puțin peste 5500 de persoane. Acest lucru evidențiază o tendință de creștere constantă a numărului de beneficiari de pensii speciale, ceea ce ridică întrebări privind sustenabilitatea financiară a acestui sistem.

O statistică semnificativă este cea referitoare la pensia medie a foștilor judecători și procurori, care ajunge la 21.831 lei lunar. Din această sumă, doar 6.800 lei provin din contribuțiile efective ale beneficiarilor, restul fiind acoperit din bugetul de stat. Aceasta evidențiază cât de mari sunt sumele alocate din fondurile publice pentru a susține pensiile speciale ale acestor categorii de pensionari.

Comparativ, pensia medie din sistemul public pentru românii obișnuiți abia depășește pragul de 2.000 lei lunar. Aceasta marchează o discrepanță extrem de mare între pensiile speciale și cele publice, ceea ce generează nemulțumiri și controverse în rândul populației.

Pe lângă judecători și procurori, există și alte categorii de beneficiari de pensii speciale care primesc sume semnificative:

  1. Personalul Aeronautic Civil: Acești beneficiari primesc o pensie medie de 12.000 lei lunar, din care 6.000 lei reprezintă contributivitatea lor, restul fiind suportat din bugetul statului.
  2. Corpul Diplomatic: Membrii acestui corp înregistrează o pensie medie de 6.672 lei lunar, cu 4.400 lei provenind din contributivitate și restul din fonduri publice.
  3. Personalul Auxiliar de Specialitate al Instanțelor Judecătorești și Parchetelor: Aceștia primesc o pensie medie de 6.400 lei lunar, cu 3.800 lei din contributivitate și restul din bugetul de stat.

Această diferență uriașă între pensiile speciale și cele publice ridică probleme privind sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii din România. Alocarea unor sume atât de mari din bugetul de stat pentru a susține pensiile speciale pune presiune pe finanțele publice și poate genera dezechilibre economice majore.

Problema pensiilor speciale în România este complexă și controversată, evidențiind discrepanțele majore dintre diferitele categorii de pensionari. În timp ce unii beneficiari primesc pensii foarte mari, majoritatea pensionarilor trebuie să se descurce cu sume mult mai mici. Aceasta creează inegalități sociale și pune presiune pe finanțele publice, solicitând reforme urgente pentru a asigura echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: