Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Din Maramureș în toată Europa. Produsul românesc care e la mare căutare

Din Maramureș în toată Europa. Produsul românesc care e la mare căutare

Într-o mișcare care subliniază valoarea și calitatea excepțională a produselor românești, semințele de brad din Maramureș sunt la mare căutare în Germania. O întreagă regiune din această țară va fi acoperită cu semințe provenite din plantația de conifere din Cărbunari, Maramureș. Aceste semințe sunt apreciate pentru rata lor de germinație impresionantă și pentru calitatea lor, fiind vândute la prețuri ce pot ajunge până la 100 de euro pe kilogram.

Calitatea semințelor românești, apreciată la nivel european

Plantația de conifere din Cărbunari, Maramureș, a devenit un nume recunoscut în Europa datorită succesului său în producția de semințe de brad de înaltă calitate. Mihai Leșan, purtător de cuvânt al Direcției Silvice Maramureș, a subliniat calitățile excepționale ale acestor semințe: „Am şi făcut trei ani la rândul export de asemenea seminţe foarte căutate din punct de vedere calitativ, pentru că germinaţia lor este una peste 70%.”

Exporturile au început în 2015, după ce pomii au ajuns la maturitate, fiind crescuți special pentru sămânță încă din anul 1979. În prezent, aproape 7 tone de semințe de brad românesc au fost exportate în Germania, unde sunt folosite pentru a reîmpăduri regiuni întinse.

Un proces meticulos de recoltare și prelucrare

Procesul de recoltare și prelucrare a semințelor este unul meticulos și detaliat, asigurând calitatea și puritatea acestora. Ioan Văsuț, gestionar al plantației din Cărbunari, descrie etapele acestui proces: „În două săptămâni conurile încep să se deschidă. Se separă solzii de seminţe, după care urmează procedeul de dezaripare, vânturare, până ajungem să avem seminţele curate, pure.”

Acest proces riguros este esențial pentru a garanta că semințele exportate sunt de cea mai înaltă calitate, lucru recunoscut și apreciat de cumpărătorii din Germania. Deși prețul semințelor poate fluctua în funcție de cantitatea disponibilă anual, cererea din Germania rămâne constantă, aceasta fiind cel mai mare cumpărător al semințelor de brad românesc.

Maramureș, un exemplu de succes în industria silvică

Maramureșul nu este singurul județ din România care produce semințe de brad de înaltă calitate, dar este cel mai renumit. Alte plantații similare există în județele Bihor și Bacău, însă plantația din Cărbunari a reușit să se distingă prin calitatea excepțională a semințelor produse.

Germania, în special regiunea Teisendorf, a beneficiat semnificativ de pe urma acestor semințe. Îngrijitorii locali raportează că 7 din 10 semințe românești prind rod, ceea ce subliniază eficacitatea și valoarea lor. Această rată ridicată de succes a contribuit la creșterea cererii și la stabilirea unui preț ridicat pe piața europeană.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: