Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Dinozaur uriaș de peste 80 de metri lungime descoperit în curtea unui bărbat

Dinozaur uriaș de peste 80 de metri lungime descoperit în curtea unui bărbat

Un dinozaur uriaș de peste 80 de metri lungime a fost descoperit în curtea unui bărbat din Pombal, Portugalia. Iată toate detaliile!

Dinozaur uriaș de peste 80 de metri lungime descoperit în curtea unui bărbat

Bărbatul a observat pentru prima dată rămășițele fosilei atunci când a efectuat lucrări de construcție la casa sa în 2017, potrivit unui comunicat de presă. Echipele de cercetători de la Facultatea de Științe a Universității din Lisabona au început apoi să lucreze la descoperirea oaselor și au găsit ceea ce ei cred că sunt rămășițele unuia dintre cei mai mari dinozauri sauropode descoperiți vreodată în Europa.

Sauropodele erau dinozauri uriași, erbivori, care au trăit din Jurasicul superior până în Cretacicul inferior, în urmă cu aproximativ 160-100 de milioane de ani. Creaturile cu gât lung mergeau pe patru picioare și erau unele dintre cele mai mari animale care au pășit vreodată pe Pământ. Sauropodele fac parte din familia brachiosauridelor.

Ce spun cercetătorii

Cercetătorii au ajuns la concluzia că rămășițele ar fi putut aparține unui individ care măsura 39 de metri înălțime și 82 de metri lungime. Potrivit lui Elisabete Malafaia, cercetător postdoctoral la Facultatea de Științe a Universității din Lisabona, care a lucrat la descoperirea rămășițelor, descoperirea a fost neobișnuită.

„Nu este obișnuit să găsești toate coastele unui astfel de animal, cu atât mai puțin în această poziție, păstrându-și poziția anatomică inițială. Acest mod de conservare este relativ neobișnuit în registrul fosilelor de dinozauri, în special de sauropode, din Jurasicul superior portughez”, a declarat Malafaia într-un comunicat de presă.

Până în prezent, din sit au fost prelevate mostre din scheletul dinozaurului, inclusiv o vertebră și coaste.

Cercetătorii cred că ar mai putea fi încă multe de descoperit datorită caracteristicilor de conservare a fosilelor deja descoperite.

„Cercetările efectuate în localitatea paleontologică Monte Agudo confirmă faptul că regiunea Pombal are o importantă arhivă fosilă de vertebrate din Jurasicul târziu, care în ultimele decenii a permis descoperirea de materiale abundente foarte semnificative pentru cunoașterea faunei continentale care a locuit Peninsula Iberică în urmă cu aproximativ 145 de milioane de ani”, a declarat Malafaia.

Rămășițele sunt în prezent cercetate de cercetători de la Instituto Dom Luiz de la Ciências ULisboa, de la Grupul de Biologie Evolutivă de la UNED-Madrid și de la Facultatea de Arte Frumoase de la Complutense, Universitatea din Madrid.

Speciile își foloseau gâtul lung pentru a se înfrupta din vegetația din vârful copacilor și înghițeau fără să mestece. Gâtul le permitea să mănânce o cantitate mare de vegetație, în timp ce își conservau energia rămânând pe loc.

Alte specii notabile de dinozauri care fac parte din familia sauropodelor sunt Brachiosaurus altithorax, Giraffatitan brancai și o altă specie descoperită în vestul Portugaliei, Lusotitan atalaiensis.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: