Redactia.ro

Doliu în lumea artistică. O mare personalitate, câștigător al premiilor Pulitzer și Oscar a plecat dintre noi

Sustinut de
GALERIE FOTO (2) Doliu sursa - pixabay

Jules Feiffer, o mare personalitate, un nume emblematic în lumea caricaturii, literaturii și dramaturgiei, a încetat din viață la vârsta de 95 de ani. Recunoscut pentru spiritul său ascuțit și capacitatea de a explora teme sociale complexe printr-o gamă variată de forme artistice, Feiffer a continuat să creeze până în ultimele luni ale vieții.

Ultima sa lucrare, un roman grafic destinat tinerilor cititori, a fost publicată cu doar patru luni înainte de decesul său. Acesta a murit din cauza insuficienței cardiace congestive, înconjurat de familie, prieteni și operele sale recente, în locuința sa din Richfield Springs, New York. Soția sa, JZ Holden, a spus că, deși a fost bolnav în ultimii ani, și-a păstrat agerimea și umorul până la final, trăind cu intensitatea unui copil într-un corp de 95 de ani.

O mare personalitate a plecat dintre noi

Născut pe 26 ianuarie 1929, în Bronx, Jules Feiffer și-a descoperit pasiunea pentru desen încă din copilărie. După ce a urmat cursurile Pratt Institute din Brooklyn, a lucrat alături de Will Eisner, creatorul personajului de benzi desenate „The Spirit”. În anii 1940, Feiffer a publicat prima sa bandă desenată, „Clifford”, însă cariera sa a luat avânt după ce a început să contribuie la săptămânalul alternativ The Village Voice în 1956. Coloana sa, „Feiffer”, a apărut timp de peste patru decenii, transformându-l într-un simbol al curentelor sociale liberale din New York.

Feiffer a abordat în benzile sale desenate teme diverse, de la dinamica relațiilor umane până la tensiunile politice ale epocii. „Comunicarea și întreruperea acesteia între oameni” era un subiect recurent în lucrările sale, care combinau observațiile sociale cu umorul subtil. Această abordare i-a adus Premiul Pulitzer în 1986 pentru caricaturi, iar scurtmetrajul său de animație, „Munro”, a câștigat un Oscar în 1961.

Flexibilitatea artistică a lui Feiffer l-a condus și către literatură. După succesul ca dramaturg și scenarist, el s-a orientat spre cărțile pentru copii, începând cu „The Man in the Ceiling” în 1993. Această schimbare a venit după ce a constatat că adulții nu mai erau deschiși la adevărurile incomode pe care lucrările sale teatrale le abordau. În schimb, a decis să aducă „vești bune” generației următoare. Cartea sa ilustrată „The Phantom Tollbooth” (1961), scrisă de Norton Juster, a devenit un clasic, iar propriile sale lucrări pentru copii au continuat să inspire generații.

Un artist multifațetat, teatru, film și literatură

Pe lângă benzile desenate și literatura pentru copii, Jules Feiffer a avut o carieră notabilă în teatru și cinematografie. Prima sa piesă de teatru, „Little Murders” (1967), a fost recompensată cu un premiu Obie, una dintre cele mai importante distincții pentru producțiile Off-Broadway. Ulterior, Feiffer a scris peste 12 piese și scenarii, printre care versiunea cinematografică din 1980 a benzii desenate „Popeye” și controversatul „Carnal Knowledge” (1971), regizat de Mike Nichols.

În interviurile sale, Feiffer a subliniat că teatrul era pentru el o modalitate de a explora teme sociologice complexe, care nu puteau fi tratate adecvat în benzile desenate. Totuși, dezamăgirea legată de recenziile piesei sale „Elliot Loves” (1990) l-a determinat să se retragă din teatru și să se concentreze pe literatura pentru copii.

„Scopul meu este să îi fac pe oameni să gândească, să îi fac să simtă şi, pe parcurs, să îi fac să zâmbească dacă nu chiar să râdă. Umorul mi se pare una dintre cele mai bune modalităţi de a îmbrăţişa idei. Îi face pe oameni să asculte cu garda jos”, a declarat Feiffer pentru South Florida Sun Sentinel în 1998.

Pe lângă activitatea sa artistică, Feiffer a fost și profesor, predând cursuri de scriere umoristică la diverse colegii. În ultimii ani, și-a dedicat timpul picturii și proiectelor personale, publicând în 2023 romanul grafic „Amazing Grapes”, o operă care combină desenele pline de viață cu o poveste plină de sensibilitate.

Jules Feiffer
Jules Feiffer

Moștenirea lui Jules Feiffer

Jules Feiffer a fost mai mult decât un caricaturist sau un dramaturg; a fost un cronicar al epocii sale, un artist care a transformat observațiile sociale în opere care au atins milioane de oameni. Cu fiecare desen, piesă de teatru sau carte, Feiffer a demonstrat că umorul poate fi un instrument puternic pentru a aborda cele mai sensibile subiecte.

Până în ultimele luni ale vieții, a continuat să creeze și să inspire. Retrospectiva operei sale organizată de Biblioteca Congresului în 1996 rămâne o dovadă a contribuției sale semnificative la cultura americană. Feiffer nu doar că a reflectat realitățile sociale, ci a influențat modul în care acestea erau percepute și discutate.

Prin arta sa, Jules Feiffer ne-a amintit că ideile mari pot fi transmise cu un zâmbet, iar umorul rămâne una dintre cele mai eficiente modalități de a spune adevărul. Deși nu mai este printre noi, opera sa continuă să inspire și să provoace noi generații de artiști și cititori.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: