Redactia.ro
Home » Știri » Cutremure în România, în prima zi din 2023. Seismele s-au produs în zone diferite ale țării

Cutremure în România, în prima zi din 2023. Seismele s-au produs în zone diferite ale țării

Două cutremure în România, în prima zi din 2023. Seismele s-au produs în zone diferite ale țării

Două cutremure au avut loc în România în prima zi din 2023. Seismele s-au produs în zone diferite ale țării. Iată ce magnitudine au avut.

Două cutremure în România, în prima zi din 2023. Seismele s-au produs în zone diferite ale țării

Cele două seisme din noul an s-au produs în județele Vrancea și Timiș.

Primul seism din 2023 s-a înregistrat în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, la adâncimea de 80 de kilometri și s-a înregistrat la ora 03:41, având magnitudinea 3.3 grade pe scara Richter.

Cel de-al doilea s-a produs în Timiș și a avut o magnitudine de 2,5 grade pe scara Richter și s-a produs la ora 10:03, la adâncimea de 15 kilometri, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 31 km NV de Timișoara, 37 km SV de Arad, 70 km SE de Szeged, 117 km NE de Novi Sad, 131 km N de Zemun, 134 km N de Belgrad, 141 km SV de Oradea, 182 km S de Debrecen, 211 km E de Pecs și 222 km SV de Cluj-Napoca.

Ce să faci și să nu faci în timpul unui cutremur. Reguli de bază

Iată ce să faci și să nu faci în timpul unui cutremur. Ce spun regulile de bază emise de specialiștii în domeniu. Deși nimeni nu știe exact când va avea loc următorul mare seism, e bine să avem habar de aceste noțiuni elementare.

►Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă.

Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

►Dacă este posibil, închideţi sursele de foc cât puteţi mai repede.

►Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, evitaţi aglomeraţia, îmbulzeala, iar dacă este posibil, deschideţi uşa locuinţei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.
►Nu alergaţi în stradă.
►Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri, deplasaţi-vă cât mai departe de clădire, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuşi în stradă.
►Acordaţi prim ajutor persoanelor rănite.
Sursa: ISU Vrancea / Facebook
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: