Redactia.ro
Home » Știri » Drama nespusă a ambasadorului României în Rusia. Fiul lui Cristian Istrate a murit după ce mașina diplomatului a fost spulberată într-un accident de pe DN1

Drama nespusă a ambasadorului României în Rusia. Fiul lui Cristian Istrate a murit după ce mașina diplomatului a fost spulberată într-un accident de pe DN1

Sursa: fanatik.ro

Ambasadorul României din Federația Rusă, Cristian Istrate, spune o poveste de viață dramatică. În urmă cu nouă ani, diplomatul a suferit o pierdere cutremurătoare. Într-un accident oribil l-a pierdut pe unul dintre cei doi fii ai săi.

Vladimir Putin a salutat numirea lui Cristian Istrate la Moscova

De la izbucnirea războiului ucrainean, ambasada României la Moscova este conservatoare. Ultima postare pe contul de socializare al agenției a fost pe data de 18 februarie, cu o săptămână înainte de începerea invaziei, și se referea la Ziua Brâncușilor. Site-ul ambasadei nu a fost actualizat de ceva vreme.

Nu este o coincidență în contextul relațiilor diplomatice dintre România și Rusia care au o istorie extrem de complexă. Ambele țări s-au acuzat de spionaj și au expulzat înalți diplomați din ambasadele lor.

La începutul lui 2021, Cristian Istrate este cel care a fost numit în funcție ambasador plenipotențiar la Moscova.

„Ne bazăm pe dezvoltarea unor relații reciproc avantajoase cu România. Suntem pregătiți să lucrăm împreună la intensificarea legăturilor politice, economice și umanitare. Există un bun potențial de cooperare în ceea ce privește regiunea Mării Negre”, a declarat Vladimir Putin, potrivit comunicatului publicat pe site-ul administrației prezidențiale a Rusiei.

Ambasadorul României în Rusia lucrase cu OSCE și NATO

Preocuparea rușilor provine din faptul că diplomațul român, Cristian Istrate a fost timp de șapte ani consecutivi reprezentantul permanent al României la Organizația Internațională de la Viena. Printre altele, în 2015 și 2016 a prezidat Comitetul de Securitate al OSCE, Forumul de Cooperare în Securitate al OSCE (ianuarie 2017-aprilie 2017) sau a doua comisie principală a Conferinței de implementare a Tratatului de Neproliferare Nucleară (New York, aprilie -mai 2015).

De asemenea, a fost și director al Direcției NATO din Ministerului Afacerilor Externe și șef al Delegației României la Conferința de Dezarmare de la Geneva . Potrivit CV-ului postat pe site-ul oficial al ambasadei, diplomatul este căsătorit și are un singur fiu.

O șoferiță le-a spulberat mașina

Cristian Istrate este unul dintre cei mai experimentați diplomați români, care reprezintă interesele statului în Federația Rusă. Mai puțin cunoscut este că diplomatul român a trecut printr-o dramă personală de care va fi marcat pentru totdeauna.

În 2013, Cristian Istrate care tocmai fusese numit ambasador la Viena, a fost implicat într-un tragic accident de mașină în care a murit celălalt fiu de 23 de ani al diplomatului.
Accidentul a avut loc în județul Sibiu și a fost provocat de o șoferiță de 28 de ani, neexperimentat, care a depășit un tir pe DN1. Mașina cu număr austriac în care se afla Cristian Istrate, soția lui și cei doi copii a fost pur și simplu distrusă, iar toate cele cinci persoane implicate în accident au ajuns la spital după impactul provocat.

Ambasadorul a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru o fractură a coloanei vertebrale, soția sa a suferit răni ușoare, iar fiul său cel mic, de 14 ani, a fost diagnosticat cu o leziune traumatică cranio-cerebrală acută închisă și o contuzie la coloană. Din păcate, medicii nu au putut să-l salveze pe fiul cel mare al diplomatului. Șoferița care a depășit ilegal și a provocat accidentul nu a trebuit să fie internată și pe numele ei a fost întocmit dosar penal pentru omor din culpă. Femeia, din Cluj-Napoca, conducea un autoturism înmatriculat în Bistriţa şi avea permis de conducere de mai puţin de un an.

În urma tragediei, ministrul de Externe de atunci Titus Corlățean i-a transmis lui Cristian Istrate un mesaj de condoleanțe, exprimându-și sprijinul și simpatia pentru familie.

Scandal diplomatic Rusia-România după numirea lui Istrate la Moscova

Un scandal diplomatic major a izbucnit între România și Rusia la doar câteva luni după ce diplomatul Cristian Istrate a fost trimis la Moscova. În aprilie 2021, autoritățile de la București l-au expulzat și l-au declarat persona non-grata pe Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București de spionaj pentru Rusia. Acesta ar fi încercat să obțină de la armate informații despre activitățile forțelor NATO și interesele aliaților europeni și americani ai României, potrivit unor surse guvernamentale.

Ca răspuns, Moscova a decis expulzarea diplomatului român Alin Iliescu de la Ambasada României în Federația Rusă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: