Redactia.ro
Home » Stil de viață » Electrocasnicele pe care să nu le băgați niciodată la aceeași priză. Riscați să provocați un incendiu 

Electrocasnicele pe care să nu le băgați niciodată la aceeași priză. Riscați să provocați un incendiu 

Mulți români au obiceiul de a conecta mai multe electrocasnice la același ștecher, însă nu sunt deloc conștienți de efectele grave pe care le poate avea acest lucru. Iată câteva riscuri și motive pentru care această practică trebuie evitată sau tratată cu mare atenție! 

Ce să nu băgați niciodată în aceeași priză

Conectarea mai multor electrocasnice la același ștecher (sau prelungitor) este un obicei comun, dar poate fi extrem de periculos dacă nu este făcut corect. Nu de puține ori ni s-a întâmplat să folosim prelungitoare și prize multiple pentru conectarea mai multor electrocasnice sau dispozitive.

Din nefericire, unele aparate electrice consumă mai mult curent decât pot suporta prizele, iar acest lucru poate provoca scurtcircuite, iar, în cazuri extreme, chiar incendii puternice.

Spre exemplu, aparatele electrocasnice pe care nu ar trebui să le conectăm niciodată la aceeași priză sunt: cuptoare cu microunde, frigidere, aspiratoare, fier de călcat, aer condiționat, aparate de cafea și calorifere electrice.

Aparatele electrocasnice care pot duce la supraîncălzirea firelor

Fiecare circuit electric are o capacitate maximă de curent pe care o poate suporta. Dacă conectăm prea multe electrocasnice la același ștecher sau prelungitor, putem depăși această capacitate, ceea ce duce la supraîncălzirea firelor și riscul de scurtcircuit sau incendiu.

Dispozitivele electrocasnice sunt proiectate să funcționeze într-o anumită gamă de tensiune și curent. Supraîncărcarea circuitului poate provoca fluctuații de tensiune care afectează performanța sau pot defecta echipamentele conectate.

De aceea, dacă asigură-te că suma puterii dispozitivelor conectate la un prelungitor sau ștecher nu depășește capacitatea maximă a acestuia. Evită utilizarea prelungitoarelor ieftine. Acestea pot fi de calitate slabă și nu oferă protecția necesară în cazul unei suprasarcini.

Aparatele din casă care consumă mult curent

Frigiderele, mașinile de spălat sau cuptoarele ar trebui să fie conectate la prize separate pentru a preveni supraîncărcarea. Întrerupătoarele automate și prizele cu protecție la suprasarcină pot detecta supraîncărcările și întrerupe alimentarea înainte ca un incendiu să înceapă.

Încălzitoarele electrice sunt printre cele mai mari consumatoare de energie electrică. Acestea pot trage o cantitate mare de curent, mai ales dacă sunt utilizate pe perioade lungi de timp. În combinație cu alte aparate pe același circuit, acestea pot duce rapid la supraîncălzirea firelor.

Aparatele de aer condiționat, în special cele portabile sau mari, au un consum de curent ridicat și sunt cunoscute pentru faptul că pot supraîncărca circuitele, mai ales dacă sunt folosite împreună cu alte aparate mari.

Deși consumul de energie al frigiderelor și congelatoarelor poate fi relativ constant, ele funcționează continuu, ceea ce înseamnă că trag curent constant din priză. Dacă sunt conectate împreună cu alte aparate mari, pot contribui la suprasolicitarea circuitului.

Un cuptor cu microunde consumă multă energie într-un timp scurt, ceea ce poate supraîncălzi firele dacă sunt utilizate pe același circuit cu alte dispozitive mari. Aceste aparate sunt mari consumatoare de energie electrică, mai ales uscătorul. Conectarea acestora la un circuit suprasolicitat poate duce la supraîncălzirea firelor și la riscul de incendiu.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: