Redactia.ro
Home » Știri » Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au discutat cu Xi Jinping. Președintele Chinei și-a oferit ajutorul pentru restabilirea păcii

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au discutat cu Xi Jinping. Președintele Chinei și-a oferit ajutorul pentru restabilirea păcii

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au purtat marți o discuție cu Xi Jinping, președintele Chinei. Șeful de stat și-a prezentat pentru prima oară direct îngrijorarea față de situația din Ucraina și și-a oferit ajutorul pentru restabilirea păcii. 

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au discutat cu Xi Jinping. Președintele Chinei și-a oferit ajutorul pentru restabilirea păcii

Discuția dintre cei doi oficiali europeni și președintele Chinez a avut loc în mediul virtual, dar a fost una foarte prietenească. Dacă până nu de mult s-a crezut că între Xi Jinping și Vladimir Putin există o alianță, această presupunere a fost risipită 100%. Șeful de stat și-a exprimat dorința de a colabora cu Franța și Germania, scopul lor comun fiind restabilirea păcii în Ucraina.

Poziția Chinei față de războiul dintre Ucraina și Rusia a fost confirmată și ieri de ministrul de Externe, Wang Yi, care a confirmat că țara pe care o reprezintă va juca rolul de mediator.

„China este gata să continue să joace un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace și să lucreze cu comunitatea internațională pentru a conduce medierea necesară, atunci când este necesară”, a spus ministrul de Externe, Wang Yi, într-o conferință de presă.

Astfel, Xi Jinping a declarat că aceste trei ţări ar trebui să-şi unească eforturile pentru a sprijini negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, relatează televiziunea de stat CCTV, după cum arată agerpres.ro.

China și-a arătat dezacordul față de război

Șeful de stat chinez a explicat că în aceste momente tensionate, țara sa este ”îndurerată să vadă flăcările războiului reizbucnite în Europa”. Mai mult, el își dorește ca acest conflict armat să nu evolueze, motiv pentru care consideră că principala prioritate acum ar trebui să fie prevenirea „scăpării de sub control” a războiului.

Având în vedere că Rusia și China au rămas în continuare parteneri, Xi Jinping și-a exprimat preocupările legate de impactul sancţiunilor asupra stabilităţii finanţelor mondiale, aprovizionării cu energie, transporturilor şi lanţurilor de aprovizionare. Mai mult, el nu a condamnat decizia lui Vladimir Putin și nici nu a folosit termenul de „invazie”, ci doar a subliniat necesitatea intervenției externe pentru a opri acest conflict.

Publicația Reuters consideră însă că acest parteneriat între Beijing și Moscova nu mai este unul avantajos pentru ambele părți, în acest context fiind considerat unul „stânjenitor”, notează tot agerpres.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: