Redactia.ro
Home » Homepage » EXCLUSIV. Ce impact are creșterea taxelor pentru domeniul HORECA. Valentin Șoneriu, președintele FPIOR, vine cu explicații

EXCLUSIV. Ce impact are creșterea taxelor pentru domeniul HORECA. Valentin Șoneriu, președintele FPIOR, vine cu explicații

GALERIE FOTO (2)

Începând cu 1 august 2022 s-au scumpit țigările și băuturile alcoolice, au crescut taxele pentru jocurile de noroc, s-a redus pragul pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor și s-a modificat taxarea contractelor part time. De la 1 ianuarie 2023, se va elimina impozitul specific pentru sectorul Horeca, va crește impozitul pe dividente de la 5% la 8%, iar microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat. Guvernul a estimat faptul că noile modificări fiscale vor aduce, în plus, la bugetul de stat 1,2 miliarde lei în 2022 şi 10,5 miliarde de lei în anul 2023.

Ce impact are creșterea taxelor pentru domeniul HORECA

Cunoscutul om de afaceri și Președintele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, Valentin Șoneriu, a discutat despre starea industriei ospitalității din 2022, după ce Guvernul a decis să majoreze o serie de taxe, printre care TVA pentru în sectorul HoReCa și impozitul pe dividende pentru toți contribuabilii.

Redacția: Ce părere aveți despre creșterea taxelor în domeniul HORECA?

Valentin Șoneriu: Considerăm decizia ca fiind extrem de nocivă pentru sectorul HORECA. Vorbim despre un sector greu încercat, care se străduie să își revină după impactul negativ al pandemiei COVID și este astăzi și sub presiunea unei crize uriașe de personal și de acces la materii prime. Industria ospitalității este astăzi extrem de vulnerabilă din cauza restricțiilor ultimilor 2 ani, care au împiedicat sectorul HORECA să lucreze la 100% capacitate, dar și din cauza crizei de personal și a creșterii prețurilor la materiile prime. Toate acestea au un impact negativ de importanță majoră asupra industriei și în acest context avem nevoie de sprijinul Guvernului, avem nevoie de soluții, nu avem nevoie de o altă problemă.

Mai mult decât atât, pentru industria ospitalității și pentru mediul antreprenorial în general, nevoia unui cadru fiscal predictibil și stabil este esențial dacă ne dorim nu doar supraviețuirea unor industrii, dar și dezvoltarea lor (prin investiții importante chiar) acolo unde există potențial.

R: Ce impact credeți că vor avea modificările făcute de Guvern la Codul Fiscal?

V. Ș: Pe lângă impactul direct asupra industriei, să nu uităm de presiunea exercitată asupra consumatorului final. Industria a fost deja nevoită să mărească prețurile pentru consumatorul final din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și din păcate, clientul va suporta și el, alături de industrie, într-un final, nota de plată pentru o creștere a TVA-ului ce vine peste toate creșterile anterioare. După 2 ani de pandemie în care restricțiile i-au împiedicat pe oameni să iasă să socializeze la restaurante, la evenimente private etc., ajungem astăzi în situația în care oamenii deși au voie să o facă, nu-și vor mai putea permite! Noi ne dorim un dialog deschis cu decidenții politici pentru a putea găsi soluții care să nu aibă un impact negativ asupra industriei și a economiei în general. Ne dorim un buget curat și echilibrat și vrem să sprijinim colectarea corectă a acestuia și în general să găsim soluții împreună cu autoritățile pentru îmbunătățirea mediului în care lucrăm.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: