Redactia.ro
Home » Știri » EXCLUSIV. Cum scăpăm de alergiile de primavară. Explicația dr. oftalmolog Alina Gheorghe

EXCLUSIV. Cum scăpăm de alergiile de primavară. Explicația dr. oftalmolog Alina Gheorghe

Primăvara este anotimpul care nu doar că readuce la viață întreaga natură, dar care poate cauza și alergii omului. Întregul proces de înflorire a plantelor și a copacilor, duce la împrăștierea unei cantitați semnificative de polen în atmosferă. Așadar, ne putem alege cu o conjunctivită alergică, ne-a declarat în exclusivitate dr. oftalmolog Alina Gheorghe. Tot aceasta ne-a explicat și cum putem trata o astfel de afecțiune și care sunt simptomele ei.

Cum scăpăm de alergiile de primavară. Explicația dr. oftalmolog Alina Gheorghe

Primăvara este sezonul nu doar al înfloririi naturii, ci și al apariției alergiilor. Mulți dintre noi ne confruntăm cu ele, în această perioadă, fără a ne da seama. Însă, Redacția.ro a luat legătura cu medicul oftalmolog Alina Gheorghe, care ne-a oferit mai multe detalii despre tot ce înseamnă alergie de primăvară. Aflați din rândurile următoare că polenul este un adevărat inamic al organismului nostru!

”Toată această explozie florală superbă poate însemna, din nefericire, pentru unii dintre noi, un mare disconfort la nivelul conjunctivei. Conjunctivita alergică, așadar, este una dintre cele mai întâlnite manifestări la particulele de polen(flori, iarbă, copaci) din perioada de primăvară”, ne-a spus în exclusivitate dr. oftalmolog Alina Gheorghe.

operatii cataracta bucuresti dr alina gheorghe

Foto: Dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog 

Polenul și histamina, cauze ale alergiilor de primăvară

Polenul rezultat din înflorirea plantelor sau a copacilor este o cauză a apariției alergiilor, în plină primăvară. Polenul emană ”în exces” o substanță ce poartă denumirea de histamină, iar aceasta ne afectează mucoasele, ne-a mai explicat medicul ofalmolog.

”Este vorba de fondul alergic ridicat la polen, dacă vorbim punctual de acest sezon. Sistemul nostru imunitar declanșează reacția de apărare, iar toate simptomele apar și ele, foarte rapid de la momentul expunerii. Explicația este că polenul duce la eliberarea în exces aunei substanțe numite histamină, la nivelul mucoaselor, de unde și denumirea de tratamente antihistaminice”, ne-a mai spus dr. Alina Gheorghe.

Alergii sezoniere - alergia de primavara

 

 Care sunt simptomele unei alergii de primăvară

Simptomele unei alergii de primăvară, provocate de polen, sunt: ”mâncărime, arsură, roșeață sau lăcrimare abundentă”. Din cauza acestora, ne putem confrunta cu lipsa de concentrare, mai spun specialiștii.

”De regulă, în cazul alergiilor oculare provocate de polen, ne confruntăm cu senzație de mâncărime, arsură, roșeață și lăcrimare abundentă. Toate acestea ne afectează calitatea vieții, capacitatea de concentrare și ne împiedică să ne îndeplinim activitățile cotidiene”, a mai explicat dr. Alina Gheorghe.

Cum tratăm alergiile oculare de primăvară: remediile simptomelor

Cum poate fi tratată o alergie de primăvară

Alina Gheorghe îi îndeamnă pe cei care se confruntă cu o alergie de primăvară să apeleze la medicul oftalmolog. Acesta le poate recomanda un tratament util pentru tratarea unei astfel de afecțiuni: pe bază de picături sau substanțe antihistaminice.

”Există soluții pentru ameliorarea acestor simptome neplăcute și pentru a le găsi pe cele potrivite pentru fiecare dintre noi e nevoie de ajutorul medicului oftalmolog. De cele mai multe ori, recomandările medicului sunt din zona substanțelor antihistaminice, cât și a picăturilor cu efect decongestionant, pentru a elimina roșeața și inflamația mucoasei”, ne-a mai spus dr. oftalmolog Alina Gheorghe.