Traian Băsescu a luat o decizie radicală. Retras în liniște, fostul președinte nu mai vrea să aibă apariții publice. Contactat de www.redactia.ro, Băsescu a explicat motivele pentru care nu mai vrea să vorbească despre politica internă și externă.
Decizia radicală luată de Traian Băsescu în plin scandal politic
Traian Băsescu a fost de două ori președintele României și acum vrea să-și trăiască în liniște viața. El a vorbit cu www.redactia.ro, însă nu a mai vrut să comenteze despre subiectele momentului.
„Nu mai vreau să comentez. Mi-am propus o ieșire publică. Chiar mă uitam la decizia USR de retragere a sprijinului politic (n.r. râde). Am obosit și nu mai vreau să vorbesc. Sunt pensionar și am intrat în repaus. Chiar nu mai vreau să-mi dau cu părerea despre politica externa și politica internă”, a declarat Traian Băsescu pentru www.redactia.ro.
Cine a fost Traian Băsescu
Traian Băsescu, fost președinte al României între anii 2004 și 2014, rămâne una dintre cele mai polarizante figuri din istoria recentă a politicii românești. Cariera sa politică este marcată de un stil direct și adesea controversat, care i-a adus atât admiratori fervenți, cât și critici vehemente.
Traian Băsescu și-a început cariera în Marina Comercială, avansând până la funcția de comandant de navă, înainte de a face pasul către politica mare. Intrarea sa în politică a fost mediatizată printr-o serie de funcții importante, de la Ministru al Transporturilor până la Primarul General al Municipiului București. Carisma sa naturală și abilitatea de a comunica direct cu electoratul l-au propulsat rapid în prim-planul scenei politice naționale.
Alegerea sa ca președinte în 2004 a fost văzută ca un moment de cotitură, marcând speranțe mari de reformă și modernizare. Băsescu a fost perceput ca un luptător împotriva corupției și a pledat pentru apropierea României de structurile euro-atlantice, inclusiv aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Totuși, mandatul său a fost umbrit de numeroase controverse, inclusiv acuzații de comportament autoritar și conflicte deschise cu adversarii politici.
Unul dintre aspectele definitorii ale președinției lui Băsescu a fost relația sa cu media. Cunoscut pentru ieșirile sale mediatice directe și uneori brutale, Băsescu a utilizat media pentru a comunica direct cu cetățenii, o strategie care i-a consolidat imaginea de lider neconvențional și direct. Totuși, aceeași strategie i-a adus și critici, acuzându-l de populism și de manipulare media.
Ce a făcut Traian Băsescu după ce a fost președinte
După încheierea mandatelor sale prezidențiale în 2014, Traian Băsescu a continuat să fie activ în politica românească, deși nu la fel de central ca în perioada când ocupa funcția de șef al statului. Retragerea sa din cea mai înaltă funcție de stat nu a însemnat o retragere din viața publică, ci mai degrabă o recalibrare a rolului său politic.
1. Partidul Mișcarea Populară (PMP): Imediat după terminarea mandatului său, Băsescu a fost implicat în politica partidului Mișcarea Populară (PMP), o formațiune politică desprinsă din Partidul Democrat-Liberal (PDL). Deși nu a deținut o funcție oficială imediat, influența sa în cadrul partidului a fost semnificativă. În 2015, Băsescu a fost ales președinte al PMP, poziție din care a încercat să reconstruiască o dreaptă politică unită și influentă.
2. Candidaturi pentru Senat: În 2016, Băsescu a revenit în arena electorală, candidând pentru un loc în Senatul României. A fost ales senator, un rol care i-a permis să rămână activ în dezbaterile și politica națională. În calitate de senator, s-a concentrat pe teme de politica externă, apărare și securitate, domenii în care avea experiență și pasiune.
Ce pensie are Traian Băsescu
Retras din viața politică, Traian Băsescu a vorbit deschis și despre pensia pe care o încaseză de la statul român.
„Am 55 de ani de muncă, din care 12 pe nave petroliere, cu grad de risc ridicat, cu grupa I si a II-a de muncă. N-am indemnizație de șef de stat. Eu am iești cu o pensie de 2.980 de lei în 2015. De atunci s-a indexat an de an. Nu am nicio altă pensie. Voi primi începând cu februarie anul viitor o pensie de 1.500 de euro de la Parlamentul European. Nu am nici pensie de fost deputat și senator, nici pensie de fost primar, nici indemnizație de fost președinte”, a declarat Traian Băsescu la o emisiune TV.