Redactia.ro
Home » Exclusiv » EXCLUSIV Femeile care sunt diagnosticate cu un cancer de sân triplu negativ au acum o salvare: imunoterapia. Ce presupune acest tratament nou

EXCLUSIV Femeile care sunt diagnosticate cu un cancer de sân triplu negativ au acum o salvare: imunoterapia. Ce presupune acest tratament nou

Veste deosebit de importantă pentru femeile care sunt diagnosticate cu un cancer de sân triplu negativ. Acestea au acum un tratament nou, bazat pe imunoterapie și disponibil gratuit prin Programul Național de Oncologie. Prof. dr. Șerban Negru, medic oncolog și fondatorul asociației OncoHelp și Cezar Irimia, președinte FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România) au oferit mai multe informații despre această boală cruntă și tratamentul care ar putea salva vieți, în cadrul unei conferințe organizate pe platforma Facebook de Pacientul 2.0.

-Ce categorie de femei e mai predispusă la această formă de cancer de sân?

Prof. dr. Șerban Negru: Toate femeile sunt predispuse să dezvolte cancer mamar în general, toate femeile, pe măsură ce avansează în vârstă dezvoltă mai frecvent cancerul mamar. Există o statistică care spune că riscul de cancer mamar se dublează la fiecare decadă de viață, până la menopauză și în continuare crește și după aceea. Sigur, există o categorie mai frecvent afectată și acesta este motivul pentru care noi constatăm o creștere continuă a incidenței cancerului mamar, pentru că afectează în special femeile care nu au născut sau cele care au născut după 30 de ani.

-Cum depistezi cancerul de sân tripul negativ? Care sunt simptomele pe care trebuie să le urmărești?

Prof. dr. Șerban Negru: Simptomele sunt identice la toate cancerele mamare. Nu există o diferență specifică, noi nu putem preciza din capul locului, văzând clinic o pacientă că este o formă de cancer mamar triplu negativ. Rezultatul microscopic al biopsiei arată asta. Dar, de obicei, toate cancerele mamare se depistează prin faptul că o pacientă se prezintă la medic, acuzând o formațiune în sân, cel mai frecvent semn, simptom pe care îl identifică pacientele în general este acel nodul mamar, această formațiune suspectă, care de obicei este mai dură decât masa sânului respectiv. Este o formațiune dură, cu caractere inflirative, nu e bine delimitată[…] mai rar se întâmplă să fie scurgeri mamelonare, care la rândul lor pot fi de diverse feluri. Ceea ce se întâmplă mai rar este să vedem modificări ale pielii, uneori sânul se înroșește și devine cald, dureros […] și uneori apar niște denivelări ale arhitecturii mamare, vedem o adâncitură care apare fără să se explice. Cam astea sunt cele mai frecvente simptome. Situația ideală este să nu simți astfel de deformațiuni și să depistezi varianta de cancer la o procedură de depistare activă, care de obicei este mamografia.

[…]

Diagnosticul e un diagnostic în mai multe etape. Prima etapă este suspiciunea, care de obicei apare după identificarea unei formațiuni suspecte, mai rar prin alte semne. A doua etapă este întărirea acestei suspiciuni, care de obicei se întâmplă pe imagistică și asta înseamnă mamografie, ecografie, RMN mamar.[…] Dar diagnosticul de certitudine se pune doar pe biopsie.

– Care sunt pașii imediat următori după depistarea acestei boli?

Prof. dr. Șerban Negru: După ce am făcut biopsia și am confirmat existența cancerului și am confirmat tipul de cancer, ulterior urmează ultima etapă, și anume strângerea tuturor informațiilor relevante referitor la extensia acelei boli, adică dacă este metastatică, dacă este local avansată, dacă e incipientă, informații referitoare la bolile asociate acelui pacient și apoi, când avem toate aceste informații urmează un moment foarte important și anume discuția într-o comisie inter-disciplinară.Toate aceste descoperiri sunt prezentate într-un comitet în care există un chirurg, un radioterapeut, un oncolog medical, un anatomopatolog, un imagist. Și noi stăm și discutăm acel caz și decidem care este strategia cea mai potrivită, care este succesiunea cea mai potrivită a diverselor tratamente.

Imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar care poate astfel să combată eficient cancerul. Aceste tratamente aduc soluții terapeutice pentru pacienți cu tipuri de cancer cu o rată a supraviețuirii redusă sau fără alternativă terapeutică.

– Ce presupune acest nou tratament, bazat pe imunoterapie?

Cezar Irimia: Este o șansă pentru fiecare femeie diagnosticată cu această formă de cancer, pentru a petrece mai mult timp cu familia. Poate să facă diferența dintre viață și moarte. Imunoterapia a revoluționat tratamentele oncologice și această terapie pentru cancerul triplu negativ, unde erau multe semne de întrebare, încă o dată ne dă speranța că lucrurile se vor schimba esențial. ”

– În cât timp apar rezultatele în urma imunoterapiei?

Prof. dr. Șerban Negru: Rezultatele pot fi foarte variabile. Rezultatele pot însemna o scădere spectaculoasă a tumorii, dar pot însemna doar oprire a evoluției tumorii pe o perioada mai lungă.”

– Care e rata de supraviețuire?

Prof. dr. Șerban Negru: Ceea ce s-a constatat statistic a fost că supraviețuirea pacientelor cu cancer metastatic triplu negativ la combinația de chimioterapie plus imunoterapie este semnificativ mai mare decât a celor care făceau doar chimioterapie. S-a constatat că pacientele trăiesc mai mult.

[…]

Nu toate pacientele răspund, asta trebuie să o spunem. Nu toată lumea răspunde la acest tip de tratament.. și asta este o caracteristică nu doar în cazul ăsta. Cam toate tratamentele împotriva cancerului au o rată de răspuns. Planul Național de Cancer schimbă total opțiunea pentru tratarea acestei maladii. […] Aceste noi terapii pot face diferența dintre viață și moarte.

-Unde se pot adresa femeile care au nevoie de îndrumare spre această terapie?

Cezar Irimia: Noi mizăm foarte mult pe prevenție, de aceea avem și proiecte desfășurate în țară și mai ales în mediul rural. Prevenția este pe primul loc, cu informații duse acolo unde nu există nici măcar asistență medicală primară. […] Cu cinci ani în urmă, noi am dat drumul la un call-center, unde pacienții anunțau lipsa de medicamente din piață. Mai nou, acest call-center și-a extins activitatea pe perioada pandemiei, aici facem consiliere psihologică, de nutriție, medical basic, deci nu de oncologie neapărat, dar navigăm pacienții în sistemul de sănătate din România, ajutându-i să-și găsească medicul sau instituția care să-i facă investigațiile necesare […] la numărul de telefon 021 253 0591 .

De asemenea, persoanele interesate pot consulta următoarele platforme pentru a obține mai multe informații.,

https://canceruldesan.ro/

https://fabc.ro/

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: