Redactia.ro
Home » Exclusiv » EXCLUSIV. Delia Dragomir a transformat învățatul într-o plăcere. Cum a inventat cea mai interactivă metodă de a reține o limbă străină: ”Avem tot soiul de tactici”

EXCLUSIV. Delia Dragomir a transformat învățatul într-o plăcere. Cum a inventat cea mai interactivă metodă de a reține o limbă străină: ”Avem tot soiul de tactici”

GALERIE FOTO (2)

Delia Dragomir este o femeie de afaceri cunoscută în țară, CEO al companiei Eucom, cel mai mare furnizor de cursuri de limbi străine pentru sectorul corporate din România. Delia a pus bazele companiei alături de soțul său, Silviu Dragomir, în 2002, pentru a răspunde nevoilor și provocărilor companiilor aflate în plină expansiune și integrare în mediul de afaceri globalizat. Anual, echipa Eucom livrează peste 1.000.000 ore de training si evaluari, având la nivelul anului trecut peste 50.000 de participanți, precum și persoane care au fost evaluate, de la peste 90 de companii client.

Delia Dragomir a transformat învățatul într-o plăcere

Redacția: Care sunt cele mai căutate limbi străine?

Delia Dragomir: La Eucom, predăm și de asemenea evaluăm în peste 30 de limbi. Cele mai căutate limbi străine în materie de cursuri, sunt cursurile de engleză, franceză, germană și acest top există deoarece companiile folosesc cu precădere aceste limbi în activitatea lor de zi cu zi. În ceea ce privește partea de evaluare a nivelului lingvistic a business-ului nostru, acolo lucrurile stau puțin diferit, în sensul că pentru evaluare sunt căutate cu precădere limbile mai rare, unde vorbitorii se găsesc mai greu. Și atunci acolo avem un volum mai mare pe limbile nordice, slave, etc.

În continuare, limba engleză rămâne cea mai căutată, fiind limba de comunicare în foarte multe corporații. Unii oameni sunt surprinși să afle că cele mai multe cursuri sunt cele de limba engleză, pentru că există senzația că toată lumea știe sau ar trebui să știe limba engleză. Însă de la a ști engleza cât să te descurci într-o discuție simplă, informală, când călătorești, spre exemplu, până la a comunica lucruri din sfera de business, a face prezentări complexe ș.a.ș.m.d este cale lungă. De aceeea, engleza rămâne în top.

R: Cât de greu învață adulții o limbă străină?

Delia Dragomir: Cu siguranță că adulții nu absorb atât de ușor și rapid o nouă limbă străină, cum o fac copiii. De asemenea, intervine și jobul, un program încărcat care îți lasă puțin timp liber. Dar cred că pentru adulți, cea mai mare motivație în a învăța o nouă limbă este cea profesională. Având această motivație în minte, aceștia pot face progrese și se pot ține de studiu. Cel mai important lucru este să integrăm ”sesiunile de curs”, subiectele abordate  în viața noastră de zi cu zi, astfel că vom ajunge să nu le mai percepem ca fiind lecții, obligații, ci vom învăța natural și chiar fără să ne dăm seama.

Noi folosim un sistem de predare unic, inventat de noi, care se numește Agile Learning și îmbină tehnologia cu partea umană. Am crezut dintotdeauna că tehnologia ne poate ajuta, doar să știm să o folosim în avantajul nostru. De peste 10 ani noi ne-am dezvoltat propria platformă de gestiune a activității și a cursurilor, ceea ce nu era o practică comună. Pentru că pe noi ne interesează rezultatele și le-am pus întodeauna mai presus de orice, atât la cursuri cât și în activitatea operațională. Întotdeauna am pornit cu rezultatul în minte și mereu ne-a interesat eficiența.

Permanent ne-am pus întrebarea cum pot să obțin mai repede și într-un mod mai plăcut rezultatul pe care mi-l doresc? Asta pe de o parte, iar pe de altă parte am fost deschiși la feedback, am întrebat, am cerut opinia oamenilor cu care și pentru care lucrăm, și așa s-a născut programul Agile Learning. Program pe care am avut șansa să-l gândim și să-l testăm înainte de pandemie, ceea ce ne-a făcut să ne numărăm printre privilegiați atunci când a fost nevoie să mutam totul online. Eram deja pregătiți pentru această „mutare” în online.

În plus, personalizăm fiecare curs în parte, astfel încât să răspundă nevoilor pe care le au participanții. Ne preocupăm să înțelegem cât mai bine încă de la început obiectivele și nevoile care există. Vedem ce nivel au participanții, ce dorințe, în ce mediu lucrează, asfel încât, prin cursurile noastre, să le oferim exact ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta pe plan personal și profesional. Pornind de aici construim cel mai potrivit program.

R: Ce trucuri putem folosi pentru a învăța rapid o limbă străină?

Delia Dragomir: Noi avem un stil de a preda diversificat și adaptat nevoilor adulților. Spre exemplu, la cursuri primesc drept „temă” mini-exerciții pe care le pot face în pauza de prânz de la birou, sau înainte de a pleca la lucru. Numim asta micro learning și am observat că acest stil, de a împărți procesul de învățare în calupuri mici, ajută adulții. Pentru că poate fi descurajant să știi că trebuie să aloci, să spunem, 2 ore de studiu neîntrerupt. Însă dacă împarți acele 2 ore pe intervale mai mici, întinse pe mai multe zile, studiul devine mai accesibil, pentru că se poate face în mici reprize, între alte activități mai presante. Avem tot soiul de astfel de tactici prin care ajutăm adulții să includă în programul lor aglomerat și studiul unei limbi. Folosim peste 200 de manuale, platforme, jocuri si activitati interactive iar cursurile sunt personalizate în funcție de specificul industriei și obiectivele cursanților.

Câteva trucuri utile:

Transformă momentele de relaxare în oportunități de a învăța.

Gândește-te la ceea ce îți place să faci pentru a te relaxa: te uiți la filme, citești, asculți muzică. Urmărește filmele cu subtitrare în limba pe care dorești să o înveți; astfel auzi cum se pronunță cuvintele și vezi cum se scriu, dar nu doar atât, te și forțează să te concentrezi la sensul cuvintelor, la contextul în care sunt rostite. Plus de asta, îmbinând utilul cu plăcutul, vei scăpa de tendința de a cataloga ”lecțiile” de engleză ca pe o corvoadă.

Ascultă muzică în limba respectivă și încearcă să înțelegi sensul versurilor, să găsești sinonime pentru anumite expresii/ cuvinte. Nu asculta mecanic, ci activ și concentrat.

Citește în limba străină, în funcție de nivelul tău sau de preferințe: articole, cărți și așa mai departe.

Pune-ți setările telefonului în limba străină și astfel te vei ”lovi” de o sută de ori pe zi de limba respectivă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: