Redactia.ro
Home » Știri » Explozia la Rafinăria Petromidia din Năvodari, o tragedie repetată în acelaşi loc unde 3 oameni au murit în 2021

Explozia la Rafinăria Petromidia din Năvodari, o tragedie repetată în acelaşi loc unde 3 oameni au murit în 2021

O nouă tragedie a lovit Rafinăria Petromidia din Năvodari, aducând aminte de un incident similar din 2021, când trei oameni și-au pierdut viața. Autoritățile au activat imediat planul roșu de intervenție și au trimis ajutoare din mai multe județe pentru a gestiona situația.

Explozia la Rafinăria Petromidia din Năvodari, o tragedie repetată în acelaşi loc unde 3 oameni au murit în 2021

La data de 29 martie 2024, în jurul orei 8:30 dimineața, o deflagrație puternică a zguduit rafinăria, urmată de un incendiu devastator. Fumul dens care s-a ridicat în aer a fost vizibil de la o distanță de 5 kilometri, semnalizând amploarea tragediei.

S-a raportat faptul că 20 de persoane se aflau în secția în care a avut loc explozia și au fost evacuate în siguranță, în timp ce restul angajaților au reușit să se autoevacueze. Martorii oculari descriu momentul ca fiind înspăimântător, cu o bubuitură puternică, foc și fum negru care s-au ridicat în aer.

Incendiul a izbucnit în secția de tratare cu hidrogen a țițeiului, unde angajații efectuau o revizie generală. Schimbarea unei țevi într-un cuptor s-a dovedit a fi momentul critic, unde un cablu defect ar fi produs scânteia care a declanșat explozia. Acest incident readuce în discuție întrebări privind siguranța la locul de muncă și procedurile de revizie și întreținere.

Angajat: „Şi acum două luni a luat foc acolo. Nu prea mă simt aşa în siguranţă, stau cu frică mereu”, potrivit observatornews.ro.

Planul roșu de intervenție, activat

Autoritățile au reacționat prompt, activând planul roșu de intervenție și mobilizând echipe de intervenție din întreaga regiune. Pompierii și forțele de salvare au lucrat în condiții dificile pentru a stinge incendiul și pentru a asigura siguranța tuturor persoanelor implicate.

Reprezentanții ISU Constanța au dezvăluit că au intervenit cu un impresionant efectiv de 80 de pompieri și 22 de mijloace tehnice, iar misiunea a fost complexă și dificilă din cauza substanțelor periculoase prezente la fața locului.

Anamaria Stoica, purtător de cuvânt ISU Constanţa: „Am intervenit în total cu 80 de pompieri şi cu 22 de mijloace. Pe drum către Constanţa a fost şi autospeciala de transport roboţi din cadrul ISU B-IF. Datorită faptului că a fost localizat şi lichidat foarte repede acestea au fost întoarse din drum. 

A fost o misiune extraordinar de complexă şi dificilă din cauza substanţelor periculoase de la faţa locului. Au rămas la faţa locului şase autospeciale de stingere şi patru echipaje SMURD, preventiv, pe tot parcursul acestei zile”, potrivit sursei citate. 

Este demn de remarcat că această tragedie survine în timpul unei perioade de revizie și modernizare a rafinăriei, iar activitatea acesteia este oprită în acest scop o dată la patru ani. Cu toate acestea, incidentul arată că există încă vulnerabilități și riscuri considerabile asociate cu operațiunile industriale de acest fel.

Este șocant și tragic în același timp faptul că în urmă cu trei ani, exact în aceeași secție, o altă explozie urmată de incendiu a cauzat moartea a trei persoane. Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la măsurile de siguranță și la eficacitatea măsurilor luate pentru prevenirea unor astfel de incidente repetate.

În concluzie, tragedia de la Rafinăria Petromidia din Năvodari subliniază necesitatea unei investigații exhaustive și a unor măsuri suplimentare pentru a asigura siguranța angajaților și a comunității înconjurătoare. Este esențial ca autoritățile și companiile implicate să învețe din aceste evenimente și să ia măsuri concrete pentru prevenirea unor astfel de tragedii în viitor.

 

Sursa foto: observatornews.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: