Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut un apel, marţi, în debutul şedinţei CGMB, pentru susţinerea proiectului care prevede divizarea Companiei Municipale Energetica în două entităţi – Compania Municipală Termoenergetica şi Compania Municipală Energetica Servicii -, menţionând că este posibil ca în cursul zilei de miercuri judecătorul sindic să declare falimentul RADET.
„Aşa cum am informat în toate întâlnirile pe care le-am avut atât cu dvs, cât şi cu administratorii şi liderii de sindicat, atât de la RADET, cât şi de la ELCEN, în şedinţa anterioară de instanţă judecătorul sindic a spus foarte clar că, dacă la următorul termen, care are loc mâine,
ANAF – care este principalul creditor – nu vine cu o poziţie fermă privind planul de reorganizare şi solicită din nou o prorogare, RADET va intra în faliment.
ANAF, principalul creditor, are mandat ca mâine să solicite o nouă prorogare, ceea ce – eu nu vreau să anticipez, dar mergând pe coerenţa şi logica şedinţelor de instanţă anterioare – este mai mult decât posibil ca judecătorul sindic să facă ceea ce deja a anunţat la anterioara şedinţă şi anume să declare falimentul regiei de termoficare„, a precizat edilul general al Bucureştiului.
„După toate cercetările realizate atât de experţii UE, CE, precum şi analizele făcute aici, în ţară, de către toţi experţii şi toate studiile care s-au realizat, nu există posibilitatea înlocuirii acestui sistem centralizat de termoficare decât într-o perioadă foarte îndelungată de timp, câţiva ani, şi cu costuri foarte mari atât din partea administraţiei, cât şi a primăriei.
În concluzie, datoria noastră este să salvăm ceea ce am moştenit, să reparăm toate conductele, să le reabilităm, să le modernizăm – ceea ce am început deja, în cei doi ani şi jumătate de mandat – şi dvs cunoaşteţi foarte bine că, deşi RADET este în insolvenţă, s-au făcut mult mai multe reparaţii şi reabilitări decât în anii precedenţi.
Pentru a continua acest proces de modernizare trebuie să existe o entitate, care să preia atât angajaţii de la RADET – peste 3.000 de oameni care stau acum cu sufletul la gură (…) – dar cel mai important este să asigurăm continuitatea alimentării cu apă caldă şi căldură a cetăţenilor”, a spus ea.
Primarul general a adăugat că persoanele care susţin respingerea proiectului, invocând faptul că acesta ar reprezenta „un cadou” pentru Firea, dau dovadă de o gândire „mai mult decât meschină, politicianistă şi criminală” la adresa cetăţenilor.
Compania Municipală Energetică, divizată în două societăți
Consilierii municipali au aprobat în şedinţa de marţi înfiinţarea societăţilor pe acţiuni Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA, în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică.
Hotărârea, adoptată cu 37 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi şase abţineri, prevede reorganizarea Companiei Municipale Energetica Bucureşti SA, prin divizare, finalizată prin dizolvare.
În termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii CGMB, se va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei Energetica, iar aceasta va aproba declanşarea procedurii de divizare.
Citește și: Brexit: Decizia luată de Theresa May în ceea ce privește acordul de ieșire din UE