Tragedie în Constanța. O femeie de 72 de ani luptă pentru viață după ce rulota în care se afla a luat foc. Incendiul s-a extins rapid, iar femeia are arsuri pe 98% din suprafața corpului. Un bărbat aflat în rulotă a suferit și el răni multiple. Eforturile medicilor sunt uriașe, dar șansele de supraviețuire rămân critice. Comunitatea din Hârșova este în stare de șoc.
O clipă de neatenție a transformat o zi obișnuită într-un coșmar
Totul s-a întâmplat într-o dimineață aparent liniștită în Hârșova, județul Constanța. O femeie de 72 de ani și un bărbat se aflau într-o rulotă parcată într-o zonă liniștită.
Pavilionul rulotei, confecționat din materiale ușor inflamabile, a fost cuprins de flăcări. În câteva minute, focul s-a extins, transformând locul într-o capcană mortală.
Vecinii au observat fumul dens și au sunat la 112. Pompierii au ajuns rapid la fața locului, dar intervenția a fost extrem de dificilă.
Rulota a ars ca o torță, iar femeia și bărbatul au suferit răni grave. Femeia, prinsă în interior, a fost expusă cel mai mult la flăcările devastatoare.
„Am auzit țipete și am ieșit afară. Totul ardea, nu puteai să te apropii”, a declarat un martor ocular.
Cursa contra cronometru
Imediat după apelul la 112, mai multe echipaje de pompieri au fost trimise spre locul incendiului. Echipajele SMURD au intervenit simultan, pregătite pentru salvarea victimelor.
Femeia a fost scoasă cu arsuri pe 98% din suprafața corpului. Bărbatul, mai norocos, a suferit arsuri moderate și a fost stabilizat la fața locului, relatează observatornews.ro.
Din cauza gravității leziunilor, pentru femeie a fost solicitat un elicopter SMURD. Transportul aerian de urgență a fost singura șansă pentru supraviețuire.
Medicii de pe elicopter au reușit să-i stabilizeze funcțiile vitale pe timpul zborului. A fost transferată la Spitalul Județean Constanța, în secția specială pentru mari arși.
„Este un caz extrem de grav. Prognosticul rămâne rezervat”, au transmis medicii.
Primele indicii despre cauza incendiului
Ancheta preliminară arată că incendiul ar fi pornit de la o defecțiune electrică. Pavilionul rulotei era improvizat și folosea instalații vechi, fără protecție împotriva scurtcircuitelor.
Martorii spun că înainte de izbucnirea flăcărilor s-au auzit câteva pocnituri ciudate. Acestea ar putea indica o explozie minoră la nivelul instalației electrice.
Specialiștii ISU Dobrogea analizează fiecare detaliu al rulotei carbonizate. Scopul este de a stabili cu exactitate cauza producerii tragediei.
„Cel mai probabil a fost un scurtcircuit la nivelul pavilionului rulotei”, a declarat un anchetator.
Se verifică și ipoteza utilizării unor surse de încălzire improvizate, pe fondul temperaturilor scăzute din acea dimineață.
Până la finalizarea anchetei, zona a fost securizată, iar accesul este restricționat.
Arsuri pe 98% din suprafața corpului
Medicii de la Spitalul Județean Constanța au făcut tot ce era omenește posibil. Femeia de 72 de ani a fost intubată și stabilizată imediat după sosirea la spital.
Arsurile pe 98% din suprafața corpului reprezintă o situație critică. În astfel de cazuri, șansele de supraviețuire sunt extrem de mici, spun medicii specialiști.
În plus, vârsta înaintată a pacientei complică și mai mult prognosticul. Arsurile afectează toate straturile pielii, dar și organe interne din cauza șocului termic.
Echipa medicală a intrat în alertă maximă pentru a menține funcțiile vitale. Se administrează fluide intravenoase, antibiotice și se monitorizează în permanență semnele vitale.
„Luptăm pentru fiecare clipă de viață. În astfel de cazuri, chiar și un mic progres este un miracol”, a declarat un medic din echipa de intervenție.
Familia femeii a fost anunțată și primește sprijin psihologic din partea spitalului.
Tragedii similare în România
Din păcate, astfel de tragedii nu sunt un caz izolat în România. De-a lungul anilor, numeroase incendii au izbucnit în rulote, case improvizate sau locuințe neconvenționale.
Cele mai multe incendii sunt provocate de instalații electrice defecte sau improvizate. Încălzitoarele artizanale și prizele suprasolicitate sunt pericole mortale în sezonul rece.
ISU Dobrogea avertizează constant asupra riscurilor. Campaniile de informare vizează mai ales persoanele vulnerabile și comunitățile rurale.
Chiar și așa, multe familii din zonele sărace sunt nevoite să folosească soluții improvizate pentru încălzire sau iluminat. Tragedia de la Hârșova readuce în discuție necesitatea educației în privința siguranței la incendiu.
De asemenea, ridică întrebări despre măsurile de prevenție care ar trebui impuse pentru rulotele sau locuințele mobile.