Redactia.ro
Home » Știri » Fenomen straniu în România. Ce au filmat oamenii pe plaja de la Eforie Sud

Fenomen straniu în România. Ce au filmat oamenii pe plaja de la Eforie Sud

Fenomen straniu în România

Oamenii aflați în apropierea țărmului din Eforie Sud au rămas surprinși de fenomenul numit „trombă marină”. Martorii au văzut cum vârtejul ridică apa mării. Un fenomen asemănător s-a mai produs și anul trecut, în Eforie Nord. Cum a fost posibil așa ceva?

Fenomen straniu în România. Ce au filmat oamenii pe plaja de la Eforie Sud

Un fenomen spectaculos a avut loc pe țărmul din Eforie Sud. Acesta a fost surprins de oamenii care se aflau în apropiere și au filmat întreg evenimentul. Fenomenul se numește trombă marină, iar martorii au surprins imagini uluitoare cu vârtejul care ridica apa mării.
Potrivit specialiștilor Centrului Meteorologic Regional Dobrogea susțin că tromba marină se formează pe apă, sub un nor, din cauza diferențelor de temperatură dintre apa marii și masa de aer rece.

Trombă marină filmată în Eforie Nord

Un fenomen asemănător a avut loc în anul 2019, în Eforie Nord, apa mării având la acel moment 24-25 grade Celsius. ”Apa mării avea la acel moment 24, 25 de grade, iar peste suprafaţa apei a venit o masă de aer rece, asociată frontului care a trecut seara trecută în toată zona litorală. Şi din contactul celor două se formează acest fenomen, începe procesul rotaţional, iar vântul capătă o rotaţie, sub formă de trombă”, au explicat meteorologii fenomenul spectaculos.

Meteorologii au declarat la acea vreme că tromba formată în larg a avansat aproape de țărm, iar oamenii au putut filma foarte ușor cu telefoanele mobile. În acea zi, meteorologii au emis un cod galben de vreme rea. Tromba este un vânt foarte puternic ce acționează pe un areal redus sub formă de vârtej de aer. Vântul se rotește pe o axă verticală, fiind în corelație cu mișcările de convecție a aerului. Totodată, tromba vârtejului de aer se înalță de la suprafață până la nivelul norilor. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: