Redactia.ro
Home » Știri » Fetița de cinci ani, cu hepatită severă, a murit! Micuța avea ciroză, nu boala Wilson

Fetița de cinci ani, cu hepatită severă, a murit! Micuța avea ciroză, nu boala Wilson

Cutremurător ce s-a întâmplat! Fetița de cinci ani a fost operată după ce a fost diagnosticată cu hepatită severă, denumită și boala Wilson, o afecțiune genetică rară. Micuța ajunsese într-o stare de insuficiență hepatică acută și necesita transplant de urgență. Ulterior, fetița a murit.

Povestea nu se termină aici însă. Au apărut informații care arată că micuța nu suferea de boala Wilson, ci ficatul său era cirotic. Anunțul a fost făcut chiar de chirurgul care a condus echipa care a operat-o.

Fetița de cinci ani, cu hepatită severă, a murit!

Organul necesar pentru transplant a venit de la un adolescent de 17 ani. Acesta se afla în moarte cerebrală. Părinții acestuia au fost de acord ca o parte din ficatul copilului lor să meargă la fetița de 5 ani. Ficatul a fost împărțit în două. Lobul stâng a mers la fetiță, iar lobul drept a ajuns la un adult, spun specialiștii de la Fundeni.

„Fetiţa care a suferit un transplant de ficat pe data de 30 aprilie a decedat în seara zilei de 17 mai, ora 20.40, în urma complicaţiilor postoperatorii apărute in ultimele zile”, a transmis Institutul Fundeni, printr-un comunicat.

Se pare că evoluția ulterioară a stării de sănătate a fost nesatisfăcătoare. Reprezentanţii Institutului Fundeni au transmis că starea copilei s-a menținut critică. A fost nevoie de măsuri susţinute de terapie intensivă. Din păcate, fetița n-a mai rezistat și a murit.

Fetița avea ciroză, nu boala Wilson

Analizele copilei nu au arătat prezenţa vreunui virus hepatic, spun medicii. De asemenea, cauza insuficienţei sale hepatice nu este una „misterioasă”, ci ficatul său era cirotic.

Profesorul Vladislav Braşoveanu, care a condus echipa care a realizat transplantul hepatic, a afirmat că fetiţa avea insuficienţă hepatică acută la sosirea la spital. Astfe, a fost necesar un transplant de urgenţă, pe 30 aprilie.

„Iniţial, după ce a fost transferată de la Grigore Alexandrescu, indicaţia de insuficienţă hepatică acută, pusă de medicii ATI de la spitalul Grigore Alexandrescu, a fost confirmată de doamna profesor Tomescu şi s-a efectuat în urgenţă un transplant hepatic. În acele ore am încercat să investigăm mama, dar fiind suspiciunea de boală Wilson – deci pacienta venind de la Grigore Alexandrescu cu suspiciunea de boală Wilson – aveam ceva rezerve faţă de investigarea mamei. Din fericire a apărut un donator cadaveric tânăr, de 17 ani, şi am decis să folosim lobul stâng al acelui ficat. (…) Vreau să precizez că această fetiţă, principala cauză pentru care a avut indicaţie de transplant – insuficienţa hepatică acută, dar ea avea multiple probleme neurologice, hematologice, denutrită – vă daţi seama, acel copil la cinci ani avea 15 kilograme”, a declarat profesorul Braşoveanu.

Fetița avea ciroză, nu boala Wilson

„Pentru opinia publică e foarte important: nu a fost o insuficienţă hepatică de cauză misterioasă. În momentul hepatectomiei la fetiţă, deci în timpul transplantului, acel ficăţel era un ficăţel cirotic, deci era o boală care exista de câţiva ani la această fetiţă şi care a dus în final la această insuficienţă hepatică acută şi care a necesitat, de fapt, transplantul de urgenţă. Este foarte important de spus acest lucru. În zilele următoare vom afla la examenul histo-patologic care a fost cauza acestei ciroze, pentru că, comparativ cu adulţii cauzele de insuficienţă hepatică la copii sunt altele, cumva: e atrezia de căi biliare, e boala Wilson, sau alte afecţiuni specifice pediatriei”, a precizat chirurgul.

Tototdată, există teste care infirmă boala Wilson în cazul copilei. Reprezentanţii spitalului au menţionat că în cazul fetiţei s-au făcut „nenumărate analize”, atât pentru detectarea unor virusuri hepatice cât şi respiratorii şi „nimic din virusurile hepatitice nu a ieşit pozitiv”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: