Redactia.ro
Home » Știri » „Fierbe” Dunărea. Fenomenul uluitor are și o explicație științifică. Ce spun specialiștii

„Fierbe” Dunărea. Fenomenul uluitor are și o explicație științifică. Ce spun specialiștii

Fenomen rar și de-a dreptul impresionant! Dunărea „fierbe” din nou, la Galați. După mai bine de un an, fluviul a fost surprins așa cum rar ți-e dat să vezi. Imaginile sunt foarte spectaculoase și le pune multora semne de întrebare.

„Fierbe” Dunărea, un fenomen spectaculos

După mai bine de un an, la Galaţi, Dunărea „fierbe” din nou. Acest fenomen de-a dreptul spectaculos este din cauza frigului de afară, din fluviu ies nori de aburi, lăsând impresia că apa clocoteşte. Fenomentul uluitor se întâlnește foarte rar, când temperaturile scad brusc și „surprind” apa Dunării la temperaturi mult mai pozitive. De exemplu, în această dimineață, la Galați au fost înregistrate 6 grade Celsius, iar apa Dunării înregistra 16 grade. Așa a început să „fiarbă”.

Specialiștii meteorologici au explicat și acest fenomen, care i-a lăsat pe mulți muți de uimire. Aceștia susțin că atunci când apa este scăzută, iar temperaturile mici au venit brusc, este foarte frig și la suprafața apei, atunci este momentul când ai impresia că apa clocotește.  Este bine de știut că acest fenomen frumos și rar nu afectează cu nimic circulația, așa cum se întâmplă atunci când este ceață, de exemplu. Joi dimineața, navele au fost nevoite să folosească radiolocaţia şi radarul pentru a se orienta în şenalul navigabil, scrie antena3.ro

Ce spun specialiștii

„Fenomenul apare atunci când diferenta dintre temperaturile din timpul zilei si cele din timpul nopti sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceata. Acest fenomen apare dimineata si poate tine până in jurul prânzului, când se ridica soarele. Este intr-adevar spectaculos. Apare indeosebi in aceasta perioada, când temperatura apei scade. Astazi, de exemplu, temperatura apei este de 14, 5 grade. Pentru navigatie, nu este periculos, dar se recomanda sa se desfasoare cu atentie, sa se foloseasca semnalele sonore”, a declarat Dorian Dumitru, specialist in navigatie si fost director al Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, notează Mediafax.

Sursă foto – Antena 3

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: